FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - kultura - za četvrtak, 19. rujna

Autor: dger
ZAGREB, 18. rujna 2013. (Hina) - Najava događaja u kulturi za četvrtak, 19. rujna:

ZAGREB - Koncert ruskoga pijanista Jevgenija Kissina u KD Vatroslava Lisinskog (19.30 sati, Trg Stjepana Radića 4). Na programu su djela Schuberta i Skrjabina, a Kissin u Zagreb dolazi u sklopu velike turneje po Europi i SAD-u. Kissin se rodio u Moskvi 1971., a već je kao dvogodišnjak svirao po sluhu i improvizirao na glasoviru. Sa šest je krenuo u glazbenu školu za nadarene, a debitirao je kao desetogodišnjak s Mozartovim "Glasovirskim koncertom K. 466". Pozornost svjetske javnosti privukao je s 12 godina nastupom u moskovskom Konzervatoriju s Moskovskom državnom filharmonijom. Nastupa na pozornicama diljem svijeta, osvajajući brojne nagrade, među kojima je osvojio i nagradu Trijumf za izvanredan doprinos ruskoj kulturi te dvije nagrade Grammy za najbolji instrumentalni solo nastup.

LEPOGLAVA - Otvorenje 17. međunarodnog festivala čipke na kojemu će se nazočnima obratiti predsjednik Republike Ivo Josipović (18 sati, Trg hrvatskog sveučilišta). Po predaji čipku su u lepoglavski kraj prije nekoliko stoljeća donijeli pavlini, a pravi je procvat doživjela krajem 19. i početkom 20. stoljeća zahvaljujući Zlati pl. Šufflay koja prva organizira tamošnju izradu čipke. Na njezin se rad nastavila Danica Brossler poslije 1. svjetskog rata, potičući otvaranje tečajeva, radionica i školu čipkarstva. Međunarodni čipkarski festival održava se od 1997. godine, a lepoglavsko je čipkarstvo 2009. godine, kao dio hrvatske čipkarske tradicije, uvršteno na reprezentativnu UNESCO-ovu listu nematerijalne svjetske baštine.

ZAGREB - Premijera predstave "Zločin i kazna" u režiji Zlatka Svibena (19.30, Frankopanska 8-10). Uz Franju Dijaka u ulozi Raskoljnikova, u predstavi glume i Darko Milas, Nela Kocsis, Inge Appelt, Perica Martinović, Ivana Bolanča, Jelena Miholjević, Živko Anočić, Ozren Grabarić, Nenad Cvetko, Siniša Ružić, Zoran Gogić, Anja Šovagović Despot te u alternaciji Amanda Prenkaj i Ivona Kundert. Scenografkinje su Ana Martina Bakić i Ivana Knez, a kostimografkinja Marita Ćopo.

ZAGREB - Otvorenje izložbe "Anne Frank - povijest za sadašnjost" (9 sati, Filozofski fakultet, dv. 7., ulica Ivana Lučića 3). Izložba je dosad gostovala u više od 40 zemalja, a za ovu priliku upotpunjena je originalnim hrvatskim materijalom koji temu smješta u lokalni kontekst. Izložba je rezultat partnerstva s Kućom Anne Frank i financijske potpore Europske unije i Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske projektu "History for Understanding – Povijest za svijest". Na otvorenju će govoriti savjetnica Predsjednika RH za društvene djelatnosti Zrinka Vrabec Mojzeš, veleposlanica Kraljevine Nizozemske Stella Ronner Grubačić, šef Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević i Barry van Driel iz Kuće Anne Frank.

telefon: 01/4808 600; 01/4808 615

telefaks: 01/4808 822

e-mail: kultura@hina.hr

(Hina) xdgk ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙