FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 10. rujna 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

ZAGREB

Iran i Kina podržali su u utorak ruski prijedlog da Sirija stavi svoje kemijsko oružje pod međunarodni nadzor kako bi izbjegla vojnu intervenciju, prenose svjetske agencije. "Islamska Republika Iran podržava tu inicijativu i smatramo da se to uklapa u nastojanja da se zaustavi militarizam u regiji", kazala je glasnogovornica iranskog ministarstva vanjskih poslova Marzieh Afkham, na novinskoj konferenciji koju je uživo prenosila državna televizija. Afkham je istaknula da bi se tom inicijativom trebalo osigurati da kemijsko oružje ne padne u ruke sirijskim pobunjenicima. Kina također podržava rusku inicijativu, rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei, a prenosi Reuters.

OSLO

Protuimigrantska populistička Napredna stranka (FrP) zatražila je veliku ulogu u norveškoj vladi u utorak nakon što je savez desnog centra pobijedio na općim izborima i smijenio s vlasti dosadašnju vladinu koaliciju lijevog centra pod vodstvom premijera Jensa Stoltenberga. Napredna stranka (FrP), među čijim je članovima nekad bio Anders Behring Breivik, koji je ubio 77 ljudi 2011. godine u napadu na laburiste, osvojila je treće mjesto na izborima, što znači da će dobiti veliku ulogu u uspostavi vladajuće koalicije. FrP se nakon tog pokolja jasno distancirao od Breivikova križarskog rata protiv islamizacije Europe i multikulturalizma. Stranka je ublažila svoje izjave o "rastućoj islamizaciji", ali nije odustala od politike ograničenja useljavanja što bi, drže analitičari, moglo biti preradikalno za demokršćane i liberale.

SARAJEVO

Bosna i Hercegovina još dugo neće postati članicom Europske unije, a najveću cijenu za to platiti će njeni građani, izjavio je francuski veleposlanik u BiH Roland Gilles. "U vezi s BiH treba jasno i pošteno konstatirati da praktično ne postoji napredak u procesu približavanja (EU), da ne kažem da ona nazaduje ovih posljednjih mjeseci. Iskreno, prema sadašnjoj dinamici teško je zamisliti priključenje BiH Europskoj uniji za dugo vremena", kazao je veleposlanik Gilles kako ga u utorak citira sarajevski "Dnevni avaz". Podsjetio je na činjenicu kako je BiH već sada pod nekom vrstom sankcija koje je sama sebi nametnula neprovođenjem reformi pa je EU stoga i prekinula isplatu poticaja toj zemlji iz pretpristupnih fondova.

NEW DELHI

Četvorica osumnjičenih za grupno silovanje i ubojstvo studentice u prosincu u New Delhiju, proglašeni su krivima za silovanje i ubojstvo, objavilo je sudac koji je vodio suđenje. "Svi optuženi su proglašeni krivima. Odgovorni su za grupno silovanje, uništenje dokaza i za ubojstvo žrtve", rekao je sudac Yogesh Khanna. Presude će biti poznate u srijedu, a prijeti im smrtna kazna. Odvjetnik jednog optuženog odmah je najavio žalbu. On tvrdi da je njegov štićenik vozio autobus i da nije znao što se u njemu zbiva.

TOKIO/PEKING

Kina je priopćila da neće tolerirati provokaciju u utorak nakon što je visoki dužnosnik japanske vlade izjavio da bi Japan mogao stacionirati vladine djelatnike na spornim otocima u Istočnom kineskom moru. Odnosi između drugog i trećeg najvećeg gospodarstva na svijetu su zategnuti zbog nenaseljenih otoka koji su pod kontrolom Japana, ali na koje obje zemlje polažu pravo. Otoci su poznati pod nazivom Senkaku u Japanu i Diaoyu u Kini. Prije godinu dana japanska je vlada kupila tri od tih otoka od privatnog vlasnika što je razbjesnilo Kinu i izazvalo velike protujapanske prosvjede zbog te kupnje. Zrakoplovi i brodovi dviju zemalja otad se igraju mačke i miša u blizini tih otoka što izaziva bojazan da bi njihov slučajan susret mogao izazvati sukob.

SARAJEVO

Kraj ljetnjog odmora mogao bi donijeti nova preslagivanja na ionako kompliciranoj političkoj pozornici u Bosni i Hercegovini što bi već tijekom rujna moglo dovesti do promjena u sastavu sadašnjeg Vijeća ministara BiH, prenose u utorak lokalni mediji. Pred Zastupničkim domom parlamenta BiH tako bi se već 19. rujna mogao naći zahtjev Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), na čijem je čelu Milorad Dodik, za smjenom ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića. Zastupnik SNSD-a u državnom parlamentu Lazar Prodanović potvrdio je to sarajevskom "Oslobođenju" objašnjavajući kako će idućih dana ta inicijativa biti i službeno predložena za dnevni red najavljene sjednice te da se očekuje da se o zahtjevu za smjenu ministra Šarovića idućih dana očituje i Vijeće ministara.

PODGORICA

Kompanija TLM-TVP za proizvodnju valjanih proizvoda iz Šibenika najozbiljiji je potencijalni investitor u Kombinatu aluminija (KAP) u Podgorici, objavili su u utorak podgorički mediji. Pored Šibenčana, kako navode "Dnevne novine", zanimanje za podgorički aluminijski gigant pokazale su ovih dana i tvrtke iz Indije i Njemačke, čiji će predstavnici ovoga tjedna obići tvornicu. Pored te tri tvrtke, zanimanje za KAP ranije su pokazali njemački HGL, turski Tosčelik i jedna kompanija iz Poljske. Stečaj u KAP uveden je 8. srpnja zbog duga od 386 milijuna eura, uz mogućnost dostavljanja plana reorganizacije u razdoblju od tri mjeseca. Pokretanje stečaja predložila je crnogorska vlada zbog gotovo 25 milijuna eura jamstava danih tvornici, koje je prošle godine morala platiti Deutche banci.

SARAJEVO

Petnaest osoba, među kojima su i dva granična policajca, uhićeno je u utorak u Bosni i Hercegovini pod sumnjom da su u tu državu krijumčarili stoku iz Srbije, potvrdila je Granična policija BiH. Policijska akcija izvedena je na zahtjev Tužiteljstva BiH i po nalogu Suda BiH na području Bijeljine u sjeveroistočnoj Bosni.Tijekom operacije pretraženo je osamnaest lokacija na širem području Bijeljine kako bi se prikupili dokazi o počinjenom kaznenom djelu. Pronađeno je i zaplijenjeno šest pušaka, pištolj, manja količina eksploziva s upaljačem, dva čamca, tri teretna motorna vozila za krijumčarenje stoke i 65 grla stoke.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙