FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SLUČAJ 'LEX PERKOVIĆ' (ZBIRNO): Reding hoće izmjene odmah, Milanović ne odustaje od 2014.

Autor: mtau
ZAGREB, 17. rujna 2013. (Hina) - Potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding rekla je u utorak u Bruxellesu da je u potpunosti neprihvatljivo da promjena hrvatskog zakona o primjeni europskog uhidbenog naloga stupi na snagu tek sredinom sljedeće godine, hrvatski predsjednik Ivo Josipović također smatra da promjene treba donijeti što prije, dok je premijer Zoran Milanović ponovio da Hrvatska neće odustati od 15. srpnja 2014. kao roka kada bi promjena zakona trebala stupiti na snagu.

"Zakon koji se može promijeniti nekoliko dana prije ulaska u EU, također može biti vraćen u prvobitni oblik za nekoliko dana. Parlament ponovno zasjeda, tako da ne bi trebalo biti poteškoća da se vrati zakon koji je u potpunosti bio usklađen s europskim pravilima", mišljenje je Viviane Reding.

Predsjednik Josipović također smatra da bi slučaj trebalo riješiti što prije, "jer smo očito napravili nešto što nije bilo potpisano i dogovoreno", i to "na način i dinamikom kako se dogovori s Europskom komisijom".

"Ne, neću odustati" od 15. srpnja, kazao je Milanović. Hrvatska je ponudila rok od deset mjeseci te smatra da će se "onaj kome nije dovoljno" da zakon stupi na snagu sljedeće godine "morati potruditi pokušati objasniti gdje je tu problem jer nikoga se ne štiti".

Milanović je, rekavši kako neće dopustiti da se "Hrvatskom briše pod" i apeliravši na "barem malo samopoštovanja", izjavio da će RH ispoštovati sve obaveze iz pristupnog ugovora i europskog uhidbenog naloga. "Mi ćemo sve što je naša obaveza prema slovu ugovora i prema slovu uhidbenog naloga ispoštovati", rekao je na tiskovnoj konferenciji u Banskim dvorima.

Premijer je naglasio da Hrvatska neće imati nikakvih financijskih gubitaka, odnosno da će materijalne posljedice za Hrvatsku biti "nula". "Jučer je bilo riječi o stotinama milijuna, a ja vam kažem nula", istaknuo je Milanović. I "Schengen Facility je nešto što je po našem dubokom uvjerenju potpuno izvan članka 39. Ugovora o pristupanju, dakle, Komisija, odnosno povjerenica nemaju nikakvo pravo u to dirati", rekao je premijer.

Predsjednik Josipović, upitan očekuje li sankcije protiv Hrvatske, rekao je kako se nada i očekuje kako ih neće biti i da će sabor i vlada zakon donijeti na način da sankcija zaista i ne bude.

Milanović je naglasio da "Hrvatska poštuje uhidbeni nalog, već je izručila preko 30 ljudi i nitko, pa ni oni čija se imena spominju, neće izbjeći određeni proces pravde, bilo istrage, optužnice, bilo u Hrvatskoj, bilo u Švedskoj ili u Njemačkoj".

Na upit kako je tekao postupak na sastanku Komisije u petak i je li i hrvatski povjerenik Neven Mimica također glasovao za pokretanje postupka predviđenog člankom 39., Reding je rekla da se u "Komisiji obično ne glasuje, nego se odluke donose dogovorom". "Ovaj predmet koji smo predstavili predsjednik Barroso, povjerenik Fuele i ja bio je toliko jasan da je dobio punu potporu kolegija", rekla je Reding.

Mimica je u utorak poslao medijima pisano objašnjenje o prošlotjednom sastanku Komisije na kojoj je kolegij povjerenika podržao aktiviranje članka 39. iz hrvatskog pristupnog ugovora, naglasivši da odluku o tome Komisija još nije donijela. "Želio bih pojasniti kako kolegij povjerenika Europske komisije prošli tjedan nije raspravljao niti je donio takvu odluku. Ova će tema u obliku informacije, bez predviđene posebne rasprave, biti stavljena na dnevni red kolegija povjerenika u srijedu, 18. rujna, s prijedlogom da Komisija započne postupak prethodnih konzultacija s državama članicama Europske unije o namjeri donošenja odgovarajućih mjera temeljem članka 39. Akta o pristupanju Hrvatske EU", kaže se u Mimičinoj pisanoj izjavi poslanoj iz njegova ureda u Bruxellesu.

"Da sam ja na njegovom mjestu, ja bih se iz svega izuzeo. Ali, to je moje mišljenje", kazao je Milanović o Mimičinoj poziciji.

Proces konzultacija s državama članicama, pojasnila je Reding, traje deset dana, a onda će se donijeti odluka o mjerama koje će biti poduzete protiv Hrvatske, ako ona u međuvremenu ne ispuni zahtjeve EK.

Postupak se pokreće jer je Hrvatska po ocjeni Komisije prekršila europski uhidbeni nalog donošenjem zakona, kolokvijalno nazvanog "lex Perković", kojim se primjena europskog uhidbenog naloga ograničava na zločine počinjene nakon kolovoza 2002.

Još nekoliko hrvatskih ministara i zastupnika odgovaralo je danas novinarima na pitanje o 'lex Perkoviću'. Ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić rekao je da se nada da će ova priča što prije završiti, a i ministri gospodarstva i poljoprivrede Ivan Vrdoljak i Tihomir Jakovina izjavili su da očekuju za Hrvatsku pozitivan ishod spora s Europskom komisijom.

Zastupnica Europskog parlamenta Ruža Tomašić (HSP AS) pozvala je Europsku komisiju da ne kažnjava hrvatske građane sankcijama zbog slučaja 'lex Perković', jer to oni nisu zaslužili, nego da im treba dopustiti da oni sami kazne hrvatsku vladu.

Predsjednik saborskog Odbora za vanjsku politiku Milorad Pupovac izjavio je da Hrvatska ne treba dobiti sankcije Europske komisije te poručio da treba graditi partnerstvo s EU-om i svoje mjesto unutar njezinih institucija, dok nezavisni saborski zastupnik Damir Kajin smatra da je Hrvatska sto posto u pravu, ali nije ni Njemačka, ni Austrija, ni Češka niti Slovenija. Slaže se da je Hrvatska mogla proći bez intervencije Europske komisije, odnosno prijetnje sankcijama zbog tzv. 'lex Perkovića', ali i podupire najave vladajućih o promjeni ustava kojim bi se ukinula zastara za teška ubojstva iz političkih pobuda, ističući da bez promjene Ustava Hrvatska ne bi mogla izručiti dvadesetak kriminalaca.

(Hina) xmaš ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙