FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

G20: gospodarstvo se oporavlja, kriza još nije prošla

Autor: vkla
SANKT PETERBURG, 6. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Skupina G20 u petak je priopćila da se svjetsko gospodarstvo oporavlja, ali da je prerano objaviti kraj krize jer su tržišta zemalja rastućih ekonomija trenutno sve nestabilnija, prenosi Reuters.

Čelnici zemalja skupine G20, koja okuplja razvijene zemlje svijeta i nove rastuće ekonomije, potvrdili su da su potonje suočene s određeni teškoćama i da je na njima da si "svoje kuće dovedu u red".

Dva bloka unutar G20 teškom su mukom na summitu u Sankt Peterburgu usvojila zajedničko stajalište oko pometnje koja je nastala mogućnošću da SAD smanji izdavanje novca. U priopćenju se po završetku dvodnevnog summita nije odstupilo od izjave koju su srpnju objavili ministri financija i u kojoj ističu da promjene u monetarnoj politici moraju biti "pažljivo kalibrirane i jasno iskomunicirane".

G20, koji je kao odgovor na globalnu krizu 2009. godine zbio redove, sada se munjevito oporavlja. Prednjači gospodarstvo SAD-a, Europa polako pronalazi tlo pod nogama, no nove ekonomije u razvoju suočene su s neželjenim posljedicama.

Znakovi da se stanje u Europi nakon dužničke krize okreće u povoljnom smjeru odrazili su se i na čelnike EU-a koji nakon tri godine više nisu bili na prvoj vatrenoj liniji.

"Želim vam reći da na ovom summitu G20 nismo bili u središtu pozornosti", kazao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso.

(Hina)xvk yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙