FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ljajić: Srbija ima male izglede u pregovorima oko cigareta

Autor: mtau
BEOGRAD, 15. rujna 2013. (Hina) - Potpredsjednik srbijanske vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je u nedjelju da Srbija ima male izglede u pregovorima oko uvoza hrvatskih cigareta, ali da će ipak pokušati izboriti što povoljnije uvjete.

Razgovori oko tog pitanja još nisu završeni, rekao je za RTS, a Srbija očekuje da se prihvate i neki njezini argumenti.

"Tamo smo gdje smo bili 1. srpnja ove godine. Do tada smo trebali postići dogovor o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali do toga nije došlo... Iako nam šanse nisu velike i pod velikim smo pritiskom EK i država članica, očekujemo da se prihvate neki naši argumenti u smislu zaštite naše domaće industrije", rekao je Ljajić.

Ljajić je naglasio da zahtjev EU-a da se Hrvatskoj i dalje po povlaštenim uvjetima omogući plasman cigareta na srpsko tržište, nakon što je postala članicom EU, nije usmjeren protiv Srbije već je to model i pravilo kojim Europska komisija štiti nove članice.

"Oni štite države članice, njihovu ekonomiju, u cilju da ona postane što konkurentnija na jedinstvenom europskom tržištu. Tako će i nas štititi kad postanemo punopravna članica u odnosu na neke druge zemlje koje će tada biti kandidati", kazao je.

Na pitanje novinara kakvi su izgledi da u pregovorima s EU dođe do kompromisa i prihvati se prijedlog Srbije da se zauzvrat omogući dodatan plasman od 45.000 tona srpskog šećera na tržište EU, Ljajić je odgovorio da je stav EK-a da su to dvije međusobno neovisne teme.

Dodao je da je Srbiji ponuđeno samo dodatnih tisuću tona šećera, jer je na toliko procijenjen godišnji prosječni izvoz, prije svega na tržište Hrvatske.

(Hina) xvil ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙