FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na suđenju Mubaraku svjedočit će dužnosnici

Autor: mtro
KAIRO, 14. rujna 2013. (Hina) - Sud u Kairu uputio je u subotu pozive bivšim dužnosnicima za svjedočenja od 19. listopada na raspravama u sklopu žalbenog procesa Hosnija Mubaraka optuženog za sudjelovanja u ubojstvima prosvjednika tijekom pobune kojom je svrgnut 2011.

Tijekom sedme rasprave u žalbenom postupku u subotu, bivši predsjednik Mubarak, kojem prijeti smrtna kazna, bio je uz svoja dva sina, također optužena za korupciju, te uz svog ministra unutrašnjih poslova Habiba el-Adlija i šest drugih dužnosnika njegovog režima.

Visoki dužnosnici svrgnutog režima pozvani su svjedočiti i bit će ispitani o represiji protiv pobune u siječnju i veljači 2011. tijekom koje je stradalo 850 prosvjednika. Među njima su i bivši šef obavještajne službe Murad Muafi, bivši premijer Atef Obeid i bivši ministar unutrašnjih poslova Ahemd Galam el-Dine.

Na prvoj instanci su ga sigurnosni dužnosnici ispitani kao svjedoci većinom oslobodili odgovornosti za smrtonosnu represiju narodne pobune.

Sud je precizirao da će saslušanja trajati od 19. do 21. listopada i da će biti zatvorena za javnost, suprotno od prethodnih saslušanja koje je izravno prenosila državna televizija. Sud je opravdao tu odluku činjenicom da svjedočenja zadiru u državnu sigurnost.

Svrgnuti predsjednik Hosni Mubarak (85), nestabilnog zdravlja, pušten je na uvjetnu slobodu, a protiv njega se vode četiri procesa. Optužen je za upletenost u ubojstva prosvjednika tijekom revolucije te za korupciju za vrijeme obnašanja vlasti.

(Hina) xtm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙