FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 4,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 14. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 4,30 sati:

VINKOVCI - Glazbeno-scenskom priredbom "To smo što jesmo!" scenaristice Ane Cvenić, na središnjem vinkovačkom Trgu bana Josipa Šokčevića, sinoć su otvorene 48. Vinkovačke jeseni, manifestacija hrvatske tradicijske kulture koja se održava od 6. do 15. rujna. Otvarajući manifestaciju, predsjednik Ivo Josipović, koji je i visoki pokrovitelj Vinkovačkih jeseni, istaknuo je kako je riječ o izvrsnoj priredbi, kojom se pokazuje svo bogatstvo hrvatske tradicije i kulture. "Brinuti se o prošlosti, znači brinuti se o budućnosti. Mi brinemo o tradiciji i zato imamo budućnost", poručio je Josipović. Posjetiteljima, među kojima su bili i nadbiskup đakovački i osječki, msgr. Đuro Hranić, predsjednici stranaka i saborski zastupnici te drugi uglednici političkoga, gospodarskoga i kulturnog života Hrvatske, obratio se i vinkovački gradonačelnik i predsjednik Organizacijskog odbora Vinkovačkih jeseni Mladen Karlić. Vinkovačke jeseni su izašle iz duše slavonskog čovjeka, one su želja da se sačuva iz zaborava hrvatska glazbena baština i plemenitost ovih ljudi, kazao je Karlić dodajući kako su Vinkovčake jeseni i primjer neraskidive veze čovjeka i zavičaja.

KORČULA - Završnim koncertom Hrvatskog baroknog ansambla i Enrica Onofria, koji su izveli program pod nazivom Festa Italiana, sinoć je završio 2. Korčulanski barokni festival. Festival se održao u Korčuli pod visokim pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika, Ive Josipovića, a od 7. do 13. rujna održano je sedam koncerata uz bogati popratni program i predavanja na temu barokne glazbe. I ove godine nastupili su najprestižniji svjetski i domaći ansambli i solisti, specijalizirani za baroknu glazbu i to Arte dei suonatori (Poljska), Odhecaton (Italija), Dialogos (Francuska), Imaginarium (Italija), Suonar Cantando (Velika Britanija), Igor Davidovics (Mađarska), Enrico Onofri (Italija) i Hrvatski barokni ansambl koji je zatvorio festival. Koncerti su se održavali u katedrali Sv. Marka i crkvi Sv. Nikole.

VARAŽDIN - Ukupno 23 trash filmova u četiri kategorije, iz devet zemalja, bit će prikazano u konkurenciji zanagrade "Zlatna motorka, na ovogodišnjem Trash Film Festivala, koji je sinoć otvoren u Kinu Galerija u Varaždinu. Horor filmovi najbrojniji su na Festivalu, njih 15. Uz najbolji film u kategoriji horora, birat će se i najbolji borilački, akcijski i SF film, dok se posebna nagrada dodijeljuje na temelju glasova publike. Dodjela „Zlatnih motorki“ je večeras u 20 sati. Odluku o najboljim filmovima, osim one po glasovima publike, donijet će tročlani žiri u kojem su hrvatska producentica, menadžerica i spisateljica Bernarda Tolić, sarajevski producent Almir Šahinović i srpski glumac Sergej Trifunović.

ZAGREB - Javna ustanova Nacionalni park Risnjak u nedjelju, 15. rujna obilježava 60. godišnjicu osnivanja pa će svim posjetiteljima ulaz u park biti besplatan. Područje masiva Risnjaka proglašeno je nacionalnim parkom 1953. godine na prijedlog istaknutog hrvatskog prirodoslovca i istraživača tog masiva Ive Horvata. Park ima površinu od 63,5 četvornih kilometara i zauzima središnji dio masiva Risnjaka i Snježnika te gornji tok rijeke Kupe s izvorišnim područjem. Svoj 60. rođendan Nacionalni park Risnjak svečano će proslaviti u utorak, 17. rujna. Bit će predstavljen "Priručnik o flori na poučnoj stazi Leska", otvorena izložba "Ivo Horvat – Život za prirodu" te stalni postav monolita "Tla NP Risnjak", koji prikazuje tipove tala prisutne u Parku. Održat će se i kulturno-umjetnički program.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙