FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: spar
ZAGREB, 13. rujna 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Realni bruto domaći proizvod (BDP) Hrvatske u drugom je tromjesečju ove godine porastao za 0,2 posto u odnosu na prvo tromjesečje, objavila je danas Hrvatska narodna banka (HNB) iz koje podsjećaju kako prva procjena DZS-a o padu BDP-a za 0,7 posto u odnosu na drugo lanjsko tromjesečje i sezonska prilagodba HNB-a pokazuju da je u drugom kvartalu ostvaren vrlo blagi gospodarski rast u odnosu na prva tri mjeseca. "Povoljna očekivanja gospodarska kretanja u EU-u mogla bi potaknuti i blagi rast domaćeg gospodarstva, no njegova srednjoročna perspektiva i dalje je vrlo slaba", ocjenjuju analitičari središnje banke u publikaciji Gospodarska kretanja, objavljenoj na mrežnim stranicma HNB-a. Ističu kako su gospodarski tokovi u drugom tromjesečju bili snažno obilježeni ulaskom u EU, što je jednokratno intenziviralo međunarodnu razmjenu, i uvođenjem fiskalnih blagajna, što je pridonijelo zamjetnom smanjenju sive ekonomije u trgovini i ugostiteljstvu te povećalo prihode države. "Međutim, ukupan je fiskalni manjak zbog rasta proračunskih rashoda tijekom prvih šest mjeseci gotovo dosegnuo planirani iznos za cijelu godinu. Učinci uvođenja fiskalnih blagajna i ulaska Hrvatske u EU moći će se preciznije utvrditi tek s vremenskim odmakom", napominju iz HNB-a.

RIJEKA - Carinska uprava ne može objaviti pojedinosti vezane uz kontejner s vojnom opremom pronađen prije tjedan dana u riječkoj luci dok ne završi istraga koju provodi s ostalim mjerodavnim službama. Carinska uprava u priopćenju poslijepodne navodi da je u sklopu kontrole jedna pošiljka robe koja je bila u provozu preko Republike Hrvatske zaustavljena te prekontrolirana u riječkoj luci te privremeno zadržana. "Istražne radnje, vezane uz navedenu robu, zajedno s ostalim službama su u tijeku te do završetka postupka i potvrđivanja prikupljenih saznanja ne možemo objaviti pojedinosti", priopćila je Carinska uprava. "Večernji list", a zatim i drugi mediji objavili su da su riječki carinici zaplijenili više kontejnera sofisticiranog oružja - protuavionskih raketa te da je oružje stiglo iz Srbije. Primorsko-goranska Policijska uprava potvrdila je danas da su 6. rujna na kontejnerskom terminalu Brajdici u Rijeci carinici i primorsko-goranska policija u suradnji s Općinskim državnim odvjetništvom u Rijeci pregledali 40-stopni kontejner u kojem su pronašli veću količinu vojne opreme. O svemu su izvijestili mjerodavno državno odvjetništvo, a kriminalistička istraga se nastavlja.

RIJEKA - Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić poručio je danas u Rijeci kako Zakon o radu (ZOR) treba gledati u širem kontekstu, ne samo kao zakon koji štiti radnika, nego i kao zakon koji omogućuje lakše zapošljavanje, a gospodarstvenicima lakšu prilagodbu na krizu i restrukturiranje poduzeća. Predstavljajući na javnoj tribini promjene koje njegovo ministarstvo predlaže u radnom zakonodavstvu, Mrsić je istaknuo kako ZOR treba gledati u vezi s povećanjem konkurentnosti Hrvatske, omogućavanjem zapošljavanja i povećanjem pokretljivosti radne snage. Također je istaknuo da je u Hrvatskoj samo oko 1,4 milijuna zaposlenih, što je tek 52 posto od svih koji bi trebali biti zaposleni. Svrha je do 2020. imati više od 64 posto zaposlenih, to jest više od dva milijuna, što bi, rekao je, omogućilo stabilan i održiv mirovinski sustav.

ILOK - Nismo šovinisti ni nacionalisti niti je naše protivljenje dvojezičnim natpisima u Vukovaru upereno protiv bilo koje nacionalne manjine, rečeno je na prosvjednom skupu održanom večeras u Iloku u organizaciji Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara. Sedamdesetak prosvjednika prošlo je od središta Iloka do spomenika "Svjetlost dolazi", gdje su se prisjetili jugosrpske agresije na Ilok i okupacije toga grada 1991. "Svi oni koji dođu na vlast moraju imati poseban odnos prema nama braniteljima. Mi nismo rušitelji, nego stvaratelji Hrvatske", poručio je predsjednik iločke HVIDR-e Darinko Papak. Predsjednik Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara Tomislav Josić najavio je da će taj stožer ustrajati u zahtjevima da se Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta.Za sutra u podne najavljen je prosvjedni skup u središtu Vukovara, odakle će se sudionici uputiti prema Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata na kojem će odati počast ubijenima i poginulima u obrani Vukovara 1991. godine.

ZAGREB - Upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) danas je donijelo Metodologiju za određivanje iznosa tarifnih stavki za opskrbu električnom energijom u okviru univerzalne usluge, a nakon čega se očekuje da će Hrvatska elektroprivreda (HEP) sniziti cijene struje za kućanstva za 6 do 7 posto. U HEP-u se danas nije moglo doznati koliko bi točno i kada električna energija mogla pojeftiniti. No, ostane li HEP pri onome što je najavio početkom srpnja, kućanstva bi s početkom listopada mogla imati u konačnici 6 do 7 posto nižu cijenu struje. Naime, HEP je 8. srpnja podnio HERA-i zahtjev za smanjenje proizvodne komponente cijene električne energije za kategoriju kućanstvo od 10,7 posto. Uz takav zahtjev, poskupljenje bi u konačnici bilo manje (6 do 7 posto) s obzirom da se ukupna cijena električne energije, uz proizvodnu komponentu, sastoji i od naknade za prijenosnu i distribucijsku mrežu, mjerne usluge, naknade za opskrbu i naknade za poticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije.

ZAGREB - Europapress Holding (EPH) je u postupak predstečajne nagodbe ušao s planom restrukturiranja za kojeg smatramo da je vrlo realan te vjerujemo da ćemo u pregovorima s vjerovnicima okončati taj postupak na obostranu korist, izjavio je danas direktor medija EPH Tomislav Wruss. Wruss objašnjava kako su na prvom ročištu u postupku predstečajne nagodbe, održanom u srijedu, utvrđene tražbine vanjskih vjerovnika prema EPH u iznosu od 30,7 milijuna te utvrđen dug prema banka u iznosu od 416 milijuna kuna. "To znači da, zapravo, dug EPH prema vanjskim vjerovnicima iznosi 446 milijuna kuna", kazao je Wruss u izjavi za Hinu. No, dodaje kako u postupku predstečajen nagodbe svi subjekti imaju obvezu iskazati svoja potraživanja, pa je tako utvrđena i visina međusobnih potraživanja društava u sklopu EPH. "Na ročištu je utvrđena visina međusobnih potraživanja društava u sklopu EPH u iznosu od 1,75 milijardi kuna, proizašlih iz jamstava, zajmova te komercijalnih djelatnosti međusobnog oglašavanja i tiskarskih usluga", kaže Wruss.

ZAGREB - Pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Mario Obrdalj i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dinko Polić dogovorili su s resornim ministrom Mihaelom Zmajlovićem odlazak s dužnosti, a Zmajlović će zahtjeve za razrješenja predati Vladi koja donosi konačnu odluku, doznaje se u Ministarstvu. Iz Ministarstva su Hini kazali kako Mario Obrdalj, pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode i predsjednik Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, odlazi iz privatnih razloga.

ZAGREB - Četiri glazbena ansambla Hrvatske radiotelevizije - Jazz, Tamburaški, Zbor i Simfonijski orkestar HRT-a, u novoj sezoni 2013./2014. najavljuju bogat program u pet glazbenih ciklusa, uz niz istaknutih gostiju s kojima će izvesti djela poznatih svjetskih i domaćih skladatelja. Ravnateljica RJ Glazba HRT-a Ivana Kocelj najavila je 'Majstorski ciklus' Simfonijskog orkestra HRT-a od 12 koncerata, a sezona počinje u srijedu 18. rujna koncertom "Tri laureata i Titan" u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, na kojemu će se pod ravnanjem maestra Pavla Dešpalja predstaviti pobjednici međunarodnih natjecanja, solisti Mai Suzuki na violini, Kian Soltani na violončelu i pijanist Scipione Sangiovanni. Na Dan dvorane Vatroslava Lisinskog Orkestar će 28. prosinca nastupiti s Ivom Pogorelićem, a gostovat će i u ciklusu Svijet glazbe Koncertne direkcije Zagreb sa šefom-dirigentom Moskovske filharmonije Jurijem Simonovim.

ZAGREB - Tunel Sv. Ilija zbog radova će od 16. do 27. rujna biti zatvoren za sav promet, izvijestile su danas Hrvatske autoceste (HAC). Idući tjedan od ponedjeljka do petka, u vremenu od 22 do 6 sati, izvodit će se radovi ispitivanja ugrađene opreme, implementacije scenarija i algoritama svih sustava u tunelu. Zbog tehnologije izvođenja radova te zbog sigurnosti korisnika za vrijeme trajanja radova tunel će u navedenom razdoblju biti zatvoren za sav promet. U HAC-u napominju kako će sve informacije o zatvaranju tunela Sv. Ilija kao i drugim privremenim regulacijama na autocestama biti redovito objavljivane putem Hrvatskog radija HR 2 te njihovim i internetskim stranicama Hrvatskog autokluba.

ZAGREB - Pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode Mario Obrdalj i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dinko Polić dogovorili su s resornim ministrom Mihaelom Zmajlovićem odlazak s dužnosti, a Zmajlović će zahtjeve za razrješenja predati Vladi koja donosi konačnu odluku, doznaje se u Ministarstvu. Iz Ministarstva su Hini kazali kako Mario Obrdalj, pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode i predsjednik Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, odlazi iz privatnih razloga.

SPLIT - Na blagoslov kamenog križa na Marjanu danas popodne zajedno su došli sadašnji i bivši splitski gradonačelnik Ivo Baldasar i Željko Kerum, na čiji je poticaj križ i postavljen prije četiri mjeseca. Križ je postavljen na mjesto na kojem je bio postavljen od 1900. do 1917. godine, kad ga je srušila austrougarska vojska. U podnožju križa uklesano je da je podignut odlukom splitskoga Gradskog vijeća 2013. godine "u mandatu gradonačelnika Željka Keruma". Križ visok deset metara postavljen je na podnožnim skalama visokim tri metra. Prvobitno je bilo planirano da križ bude viši od 21 metra, što je izazvalo prijepore te je na prijedlog konzervatora njegova visina smanjena. Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar pred oko stotinjak okupljenih građana istaknuo je kako je križ simbol kršćanstva a posebno je pozdravio bivšega gradonačelnika Željka Keruma i njegovu sestru Nevenku Bečić "jer su oni najzaslužniji što ovdje stojimo u povodu posvećenja ovoga našega simbola kršćanstva, mira, okupljanja i jedinstva", istaknuo je Baldasar.

PULA - Sudac istrage Županijskog suda u Puli odredio je večeras istražni zatvor od 30 dana 37-godišnjem ruskom državljaninu, osumnjičenom za zlostavljanje svoga malodobnog dijete, dok je 47-godišnja ruska državljanka puštena na slobodu. Zbog osnovane sumnje na kazneno djelo povrede djetetovih prava, istarska policija jučer je provela kriminalističku istragu nad ruskim bračnim parom, koji ljetuje u Puli. Danas ih je ispitao državni odvjetnik, a potom večeras i sudac istrage koji je 37-godišnjem Rusu odredio jednomjesečni istražni zatvor, dok je 47-godišnja Ruskinja, nakon što ju je ispitao državni odvjetnik, puštena na slobodu. Ruski turisti su u utorak navečer došli u trgovinu "Intersport" u pulskom Mercatoru u vidno alkoholiziranom stanju, nakon čega je muškarac iz još neutvrđenih razloga nasrnuo na svoju malodobnu kćer, prema procjenama svjedoka u dobi od dvije godine, i istukao je do krvi.

ŠIBENIK/KNIN - U Golubiću u blizini Knina prošle noći nepoznati su počinitelji oštetili spomenik srpskim stradalnicima Domovinskog rata iz tog mjesta, potvrdila je glasnogovornica šibensko-kninske Policijske uprave Marice Kosor. Policija je o tome dobila dojavu jutros a na terenu je utvrđena šteta od nekoliko tisuća kuna, rekla je glasnogovornica Kosor, dodajući da policija utvrđuje sve činjenice, a za nepoznatim počiniteljem traga. Spomenik je, za sjećanje na 19 poginulih civila srpske nacionalnosti iz Golubića, podignut 2011. godine na poticaj Udruženja porodica nestalih Srba iz Hrvatske "Suza". Iz Documente, Centra za suočavanje s prošlošću su priopćili kako je riječ o jednom od rijetkih spomen-obilježja srpskim žrtvama u Republici Hrvatskoj. Documenta navodi da je spomenik srušen dok glasnogovornica Kosor ističe kako je riječ o oštećenju spomenika.

ZAGREB - Prekinut je željeznički promet između Križevaca i Bjelovara, preko provizorne konstrukcije mosta Konjska, koji je zbog dotrajalosti u rekonstrukciji, izvijestili su večeras iz Hrvatske željeznice. Željeznički promet obustavljen je provizornom konstrukcijom mosta od danas u 15 sati do daljnjega, zbog sigurnosti prometa tijekom jakih kiša, koje ovih dana padaju na tom području. U međuvremenu putnike će između kolodvora Križevci i Bjelovar prevoziti autobusi.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙