FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IEA očekuje poboljšanje stanja na tržištu nafte

Autor: mpuk
PARIZ, 12. rujna 2013. (Hina/AFP) - Povećanje proizvodnje trebalo bi pomoći ublažiti napetost na tržištu nafte zbog mogućeg sukoba na Bliskom istoku, objavila je u četvrtak Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Ponuda bi u posljednja tri ovogodišnja mjeseca trebala poskočiti "zahvaljujući vrtoglavoj mješavini sezonskih, cikličkih, političkih i strukturnih faktora", procjenjuju u agenciji.

"Iako geopolitičke oluje na Bliskom istoku još nisu jenjale, čini se da će povećavanje ponude, po svemu sudeći, ublažiti pritisak na sudionike na tržištu, barem u narednih nekoliko mjeseci", smatraju.

U posljednje su vrijeme smanjenje opskrbe za 770 tisuća barela dnevno i strah da će mogući američki napad na Siriju prouzročiti širenje sukoba na cijelu bliskoistočnu regiju potaknuli nagli skok cijena nafte. U Londonu se tako barelom trgovalo po cijeni od 117 dolara da bi se u međuvremenu zbog mogućnosti diplomatskog razrješenja krize u Siriji cijene spustile prema 112 dolara.

Zbog sporog tempa rasta globalnog gospodarstva agencija je ujedno potvrdila prognozu rasta svjetske potražnje za naftom za ovu godinu a blago je povisila onu za 2014.

Prognoza potražnje u četvrtom tromjesečju ove godine snižena je za 100.000 barela dnevno, na 91,7 milijuna barela dnevno a može dijelom pripisati očekivanom usporavanju rasta potražnje za naftom na tržištima u nastajanju zbog oštrog pada vrijednosti njihovih valuta.

"Nastavljeni nagli pad vrijednosti valuta na brojnim tržištima u nastajanju od prvog tromjesečja 2013. mogao bi negativno utjecati na potražnju za naftom", upozoravaju iz IEA.

Prognozu potražnje za cijelu ovu godinu zadržali su na 90,9 milijuna barela dnevno.

U idućoj bi godini potražnja trebala biti za 100 tisuća barela dnevno veća no što se dosada procjenjivalo i iznositi 92 milijuna barela dnevno, s obzirom na očekivanja o boljim izgledima za svjetsko gospodarstvo, procjenjuju u IEA-i.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙