FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD upozorio Siriju da ne zavlači s kemijskim oružjem

Autor: slek
WASHINGTON, 12. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Dokumenti koje je Sirija poslala Ujedinjenim narodima o pristupanju svjetskom sporazumu protiv kemijskog oružja ne može biti zamjena za razoružanje ili taktika zavlačenja, rekao je u četvrtak američki State Department.

Zamjenik glasnogovornika State Departmenta Marie Harf rekla je kako mogućnost da SAD upotrijebi vojnu silu ostaje na stolu dok se nastavljaju razgovori s Rusijom kako ukloniti sirijske zalihe kemijskog oružja.

UN je priopćio kako je dobio sirijski zahtjev za pristupanje Konvenciji o kemijskom oružju, multilateralnom sporazumu koji zabranjuje državama koje su ga prihvatile da proizvode, gomilaju, nabavljaju, prebacuju ili čuvaju takvo oružje.

Države stranke u ovom sporazumu također su suglasne uništiti zalihe kemijskog oružja koje možda imaju kao i pogone koji su ga proizveli.

Upitana o sirijskom podnošenju dokumenata UN-u u kojima traži pristupanje sporazumu Harf je odgovorila: "Konvencija o kemijskom oružju je važna...ali to ne bi moglo biti zamjena za suradnju s nama i Rusima da se utvrde i u konačnici unište njihove zalihe".

Odbacila je i sugestiju sirijskog predsjednika Bashara al-Assada da će realizirati plan da odustane od kemijskog oružja tek kada Washington prestane vojno prijetiti Damasku. "Prijetnja vojnom akcijom je još uvijek na stolu", rekla je.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙