FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oporavak indijske industrijske proizvodnje prigušio strah od posustajanja

Autor: mpuk
NEW DELHI, 12. rujna 2013. (Hina/AFP) - Indijska industrijska proizvodnja porasla je u srpnju za iznenađujućih 2,6 posto u odnosu na prošlu godinu, pokazali su danas objavljeni službeni podaci, prigušujući strah od posustajanja azijskog gospodarskog diva.

Time je prekinuto dvomjesečno razdoblje pada a snažan je motor bila prerađivačka industrija, gdje je proizvodnja porasla tri posto, poduprta ponajprije 15,6-postotnim skokom proizvodnje kapitalnih dobara. Posrnuli rudarski sektor ponovo je zabilježio pad, i to od 2,3 posto.

Revidirani su i podaci o industrijskoj proizvodnji u lipnju i sada pokazuju nešto blaži pad, od 1,8 posto, naprema prvotno procijenjenih 2,2 posto.

Iako su preliminarni podaci za srpanj najbolji od ožujka, još su uvijek daleko od dvoznamenkastih brojki iz većeg dijela prošlog desetljeća.

Indijsko gospodarstvo je dramatično usporilo u posljednje vrijeme, zabilježivši u prošloj godini rast od samo 5,0 posto, najslabiji u posljednjih deset godina. Rupija je pak oslabila nadomak rekordno niske razine prema dolaru, pritisnuta ponajprije najavom američke središnje banke da će početi povlačiti poticaje za gospodarstvo i posljedičnim povlačenjem kapitala s tržišta u nastajanju.

Taj trend predstavlja uteg za gospodarstva u nastajanju, upozorili su Međunarodni monetarni fond (MMF) i Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), prognozirajući posustajanje gospodarskih aktivnosti u donedavnim motorima svjetskog gospodarskog rasta.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙