FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uoči sastanka Kerry-Lavrov u Ženevi (zbirno)

Autor: djan
ZAGREB, 12. rujna 2013. (Hina) - Američki državni tajnik John Kerry stigao je u četvrtak u Ženevu gdje će mu ruski kolega Sergej Lavrov izložiti plan kemijskog razoružanja Sirije i predstaviti mu pojedinosti diplomatske incijative koja je zasad uklonila prijetnju američkog napada na Siriju.

Amerikanci će inzistirati na sporazumu koji će prisiliti Siriju da poduzme brze i ozbiljne korake u namjeri da svoj kemijski arsenal stavi pod međunarodni nadzor.

"To je teško, ali je izvedivo", izjavio je američki dužnosnik novinarima u Kerryjevoj pratnji i poručio da Washington očekuje od sirijskog režima "da što prije prijavi svoj arsenal". Time će službeni Damask pokazati da stoji iz svojeg obećanja, rekao je američki dužnosnik. Cilj je utvrditi "postoji li vjerodostojnost , zatim jesu li Rusi ozbiljni i što je najvažnije, je li Asad ozbiljan i stoji li iza onog što je obećao", rekao je dužnosnik.

Sirijski ministar vanjskih poslova Valid al Mualem izjavio je ovaj tjedan da je Sirija spremna pristupiti međunarodnoj Konvenciji o uništenju kemijskog oružja i da podupire ruski plan da se takav sirijski arsenal stavi pod međunarodni nadzor.

Sjedinjene Države pripremale su ograničen, ciljani napad kojim žele kazniti režim predsjednika Bašara al-Asada za kemijski napad 21. kolovoza sa stotinama ubijenih civila, no odlučile su dati šansu ruskome planu.

Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov izjavio je uoči odlaska u Ženevi da još uvijek ima šanse za mir u Siriji i svijet to ne smije propustiti. Upozorio je da bi vojna intervencija dodatno destabilizirala Siriju i regiju. Pozdravio je također pozitivan odgovor Damaska na ruski prijedlog o stavaljanju sirijskog kemijskog naoružanja pod međunarodni nadzor.

Riječi ruskog ministra zapravo su odjek onoga što je predsjednik države Vladimir Putin napisao u četvrtak u New York Timesu, upozorivši Amerikance kako bi moguća upotreba sile izvan okvira Vijeća sigurnosti UN-a bila "neprihvatljiva" i "predstavljala bi agresiju".

Putin je dodao da bi napadi na Siriju mogli pokrenuti "novi val terorizma, potkopati multilateralne napore rješenja iranskog nuklearnog problema i izraelsko-palestinskog sukoba i dodatno destablizirati Bliski Istok i Sjevernu Afriku". Istaknuo je da "Sjedinjene Države, Rusija i sve članice međunarodne zajednice trebaju iskoristiti volju sirijske vlade da svoj nuklearni arsenal stavi pod međunarodnu kontrolu radi uništenja".

Ruski dnevni list Kommersant objavio je danas da se ruski plan međunarodne kontrole kemijskog oružja u Siriji sastoji od četiri faze. U prvoj fazi, prema diplomatskim izvorima na koje se poziva list, predviđeno je pristupanje Sirije Organizaciji za zabranu kemijskog naoružanja (OPCW). U drugoj fazi Sirija će otkriti lokacije svojih zaliha kemijskog oružja kao i mjesta njihove proizvodnje.

U trećoj fazi odobrit će se ulazak inspektora OPCW-a u zemlju kako bi proveli istragu. Posljednja, četvrta faza uključuje donošenje odluke u suradnji s inspektorima o načinu na koji će se uništiti takvo oružje.

Prema pisanju lista, plan ne definira tko će biti zadužen za uništavanje toga oružja, a nije isključena mogućnost da to zajedno rade SAD i Rusija.

U međuvremenu su svjetske agencije objavile da će izvješće inspektora UN-a o upotrebi kemijskog oružja u Siriji vjerojatno sugerirati odgovornost režima sirijskog predsjednika Bašara al Asada za napad nervnim plinom počinjen 21. kolovoza u Damasku u kojem su ubijene stotine ljudi. Izvješće će vjerojatno biti objavljeno u ponedjeljak, kazao je u četvrtak šef francuske diplomacije Laurent Fabius, kojeg prenosi francuska novinska agencija AFP, dok britanska agencija Reuters pozivajući se na svoje izvore piše kako je njegovo objavljivanje moguće već ovog vikenda. Britanska agencija Reuters, pozivajući se na diplomatske izvore u New Yorku i Amsterdamu, piše da se u izvješću neće izravno pripisati odgovornost za napad kemijskim oružjem jednoj od strana u građanskom ratu u Siriji ali će se ipak sugerirati tko je odgovoran.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙