FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael plaća milijun dolara obitelji "Zatvorenika X"

Autor: bcav
TEL AVIV, 11. rujna 2013. (Hina/BBC) - Izrael će platiti milijun dolara odštete obitelji navodnog špijuna Mosada koji je 2010. počinio samoubojstvo u izraelskom zatvoru, piše u srijedu BBC.

Izraelsko ministarstvo pravosuđa ističe, međutim, da dogovor s obitelji Bena Zygiera ne znači "priznanje krivoga postupanja".

Sudac je u travnju utvrdio da je izraelska zatvorska služba bila nemarna u provedbi nadzora nad Zygierom koji je pronađen obješen u zatvorskoj ćeliji.

Izrael godinama nije priznavao da je u njegovu zatvoru taj australsko-izraelski državljanin, zbog čega je prozvan "zatvorenik x".

Australska javna televizija u veljači je objavila njegov identitet, kao i okolnosti uhićenja o čemu je u Izraelu bilo zabranjeno izvještavati.

Izraelski dužnosnici nikada nisu objavili optužbe u njegovu slučaju, ali su tvrdili da je Zygier ugrozio nacionalnu sigurnost i da je pristao biti u izolaciji dok priprema svoju obranu.

Australska televizija objavila je u svibnju da je Zygier nanamjerno sabotirao tajnu operaciju kojoj je cilj bio vratiti tijela izraelskih vojnika nestalih u Libanonu.

Zygiera su u siječnju 2010. uhitili agenti unutarnje izraelske tajne službe Shin Bet. Mjesece nakon uhićenja proveo je u ćeliji bez prozora u strogo čuvanom zatvoru Ayalon blizu Tel Aviva, prije nego se pomoću plahte objesio u kabini za tuširanje u prosincu 2010.

Sudska istraga, čiji su rezultati objavljeni u travnju, otkrila je nedostatke u zatvoru u vrijeme Zygierove smrti. Utvrđeno je da dio zatvora u kojemu se nalazila njegova ćelija nije bio potpuno opremljen i da u kontrolnu sobu nije stizala slika s nadzorne kamere koja je pokrivala Zygierovu ćeliju, kao i to da nije vođen dnevnik nadzora.

"Smrt su uzrokovali nedostaci (...) u izraelskom zatvorskom sustavu", zaključila je predsjednica okružnog suda Daphna Blatman.

Ipak, državni tužitelj ocijenio je da unatoč "nedostacima u nadzoru" nema dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv odgovornih.

Ministarstvo pravosuđa u srijedu je priopćilo da se nagodilo sa Zygierovom obitelji koja je prijetila tužbom protiv države Izrael i zahtijevala isplatu odštete, navodi BBC.

(Hina) xbcav yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙