FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kurdski pobunjenici prekinuli povlačenje iz Turske

Autor: bnov
ANKARA, 9. rujna 2013. (Hina/AFP) - Pobunjenička Radnička stranka Kurdistana (PKK) objavila je u ponedjeljak da je prekinula povlačenje svojih boraca s turskog teritorija, započeto u svibnju u okviru mirovnog procesa s Ankarom, optužujući turske vlasti za neispunjavanje obećanja.

U priopćenju koje citira prokurdska novinska agencija Firat News, oružani pokret objasnio je da je "ponašanje turske vlade koje se sastoji u nenapredovanju oko kurdskog pitanja odgovorno za ovu situaciju", ali je istaknuo da će poštivati primirje na snazi s turskim snagama.

"Povlačenje boraca je zaustavljeno. Primirje će se poštivati kako bi se omogućilo vladi Stranke pravde i razvoja da započne inicijative u korist mirovnog plana predsjednika (PKK-a) Abdullaha Ocalana", dodaje se u priopćenju.

U tekstu PKK prebacuje "cjelokupnu" odgovornost za tu odluku na tursku islamsko-konzervativnu vladu, predbacujući joj da ne daje na usvajanje u parlamentu paket demokratskih reformi koje bi trebale ojačati prava kurdske manjine u Turskoj.

U zamjenu za povlačenje svojih 2500 boraca iz Turske, PKK zahtijeva amandmane kaznenom zakonu i zakonima o izborima, kao i pravo na obrazovanje na kurdskom jeziku te oblik regionalne autonomije.

(Hina) xbnš ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙