FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Turska: kemijski napad u Siriji je "zločin protiv čovječnosti"

Autor: kgab
ANKARA, 27. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu izjavio je u utorak da prošlotjedni napad nervnim plinom u Siriji, u kojemu su ubijene stotine ljudi, predstavlja "zločin protiv čovječnosti" i test za međunarodnu zajednicu.

SAD je suočen sa sve više poziva na akciju kao odgovor na napad 21. kolovoza. U dosad najoštrijoj američkoj reakciji državni tajnik John Kerry rekao je u ponedjeljak kako predsjednik Barack Obama vjeruje da moraju odgovarati oni koji su upotrijebili kemijsko oružje.

"Ovo je zločin protiv čovječnosti, a zločin protiv čovječnosti ne bi smio proći bez odgovora", rekao je Davutoglu novinarima. On je kazao da kao i mnoge države Turska krivi vladu Bašara al Asada za taj napad. "Danas je jasno da je međunarodna zajednica suočena s testom", istaknuo je.

Davutoglu je ponovio da je prioritet Ankare da Vijeće sigurnosti UN-a postigne jedinstveno stajalište glede Sirije. Međutim, ranije je kazao da će se Turska pridružiti bilo kojoj međunarodnoj koaliciji ako se pokaže da takav konsenzus nije moguć.

(Hina) xkga ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙