FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dogovor Beograda i Prištine o telekomunikacijama i energetici, u lokalne izbore uključen i OESS

Autor: rkor
BEOGRAD, 9. rujna 2013. (Hina) - Beograd i Priština postigli su u nedjelju navečer u Bruxellesu dogovor o telekomunikacijama i energetici, izvijestili su beogradski elektronički mediji, pozivajući se na izjave sudionika 16. kruga razgovora održanih pod pokroviteljstvom visoke predstavnice Europske unije za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton.

Dogovor predstavnika vlada Beograda i Prištine potvrdila je na Tweeteru glasnogovornica šefice eurodiplomacije Maja Kocijančič.

"Na sastanku u okviru dijaloga u kojem posreduje EU, postignut je sporazum o telekomukacijama i energetici", navela je Kocijančič, uz kratku poruku da je među sugovornicima "razmotren ostvareni napredak" o kosovskim lokalnim izborima 3. studenog.

Ona je potvrdila kako su se premijeri dogovorili o radnoj grupi za izbore kojom će predsjedavati OESS i donijeli važne odluke kako bi osigurali pravične izbore i veliku izlaznost birača.

Prethodno je kosovski premijer Hashim Thaci potvrdio novinarima u Bruxellesu da je postignut dogovor o telekomunikacijama i energetici. Kako je izvijestila agencija Beta, Thaci je rekao da se razgovaralo i o pripremi za lokalne izbore na Kosovu, te da su dvije strane dogovorile da izbori trebaju biti dobro organizirani, a izlaznost što veća.

Postizanje dogovora o telekomunikacijama i energetici novinarima potvrdio i premijer Srbije Ivica Dačić, ocijenivši da je time "Srbija ispunila uvjete za početak pristupnih pregovora s EU".

Dačić je, kako navodi agencija Beta, nakon razgovora s Thacijem i Ashton istaknuo da će Priština ispuniti sve na što se obvezala u pripremi kosovskih lokalnih izbora u studenom i naglasio da će izborni listići biti "statusno neutralni".

Hashim Thaci je ranije u nedjelju izjavio u Bruxellesu da lokalni izbori neće biti tema razgovora, te da će o izborima odlučivati Centralno izborno povjerenstvo u Prištini.

Prema Dačićevim riječima, sada je ključno da se u studenom održe lokalni izbori na Kosovu, a da prije izbora ne bi trebalo biti nove runde dijaloga Beograda i Prištine.

Dačićeva je ocjena da se postignutim dogovorom o telekomunikacijama i energetici za Srbe na Kosovu ništa nije promijenilo jer srpski operateri za telekomunikacije i elektrodistribuciju i dalje ostaju na Kosovu.

On je naglasio i da je srpska strana u potpunosti zaštitila svoj državni i nacionalni interes, a kosovske Srbe pozvao je da što masovnije sudjeluju na izborima 3. studenog, podsjetivši da su u jučerašnjoj rundi dijaloga sudjelovali on i vicepremijer Aleksandar Vučić.

Jučerašnji, 16. krug dijaloga Beograda i Prištine, započeo je najprije bilateralnim sastancima - prvo Ashton i izaslanstva Srbije predvođenog Dačićem, a potom Ashton i Thacija, da bi nešto nakon 20 sati svi sudionici nastavili razgovore tijekom radne večere.

(Hina) xvil yrkor

An unhandled error has occurred. Reload 🗙