FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mali dobio novu vladu s ministarstvom za nacionalnu pomirbu

Autor: vrad
BAMAKO, 8. rujna 2013. (Hina/AFP) - Novi malijski premijer Oumar Tatam Ly sastavio je vladu u kojoj su i ministarstva za tranziciju te za nacionalnu pomirbu i za razvoj sjevera zemlje, po uredbi objavljenoj u nedjelju u Bamaku.

Ova prva vlada Oumara Tatama Lyja, 49-godišnjeg bankara, ima 34 ministra, među kojima četiri žene i šest članova prošle vlade, ali i ugledne osobe koje su do svog imenovanja radile u međunarodnim organizacijama.

U novoj malijskoj vladi predviđeno je i ministarstvo za nacionalnu pomirbu i za razvoj regija na sjeveru zemlje, a povjereno je Cheicku Oumar Diarrahu, diplomatu koji je bio malijski veleposlanik u Sjedinjenim Državama.

Malijski predsjednik Ibrahim Boubacar Keita je 4. rujna prisegnuo na petogodišnji mandat naglasivši da je nacionalna pomirba "najžurnija zadaća" u zemlji koju je gotovo dvogodišnja političko-vojna kriza bacila na koljena.

Kriza je u siječnju 2012. izbila na sjeveru ofenzivom tuareških pobunjenika koje su vrlo brzo zamijenile kriminalne skupine i naoružani islamisti povezani s Al Kaidom.

Džihadisti su uglavnom protjerani sa sjevera u francusko-afričkoj vojnoj intervenciji koja je počela u siječnju 2013. i još traje.

(Hina) xvrad yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙