FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obama s australskim premijerom o Siriji

Autor: dger
WASHINGTON, 27. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Američki predsjednik Barack Obama razgovarao je s australskim premijerom Kevinom Ruddom o mogućoj međunarodnoj intervenciji u Siriji, dok je njegova savjetnica za nacionalnu sigurnost o pitanju Sirije razgovarala s izraelskim dužnosnicima, priopćila je Bijela kuća.

Obama i Rudd su u telefonskom razgovoru "izrazili veliku zabrinutost zbog navodnoga napada sirijskoga režima na civile u blizini Damaska kemijskim oružjem", stoji u priopćenju. Dvojica čelnika "razgovarala su o mogućim reakcijama međunarodne zajednice", dodaje se.

Savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice primila je predsjednika izraelskoga Vijeća za nacionalnu sigurnost Yaakova Amidrora. Sastanak je održan u sklopu niza redovitih bilateralnih konzultacija, a bilo je riječi o Iranu, Egiptu, Sriji i drugim regionalnim sigurnosnim pitanjima, priopćeno je iz Bijele kuće.

U dosad najsnažnijoj osudi Sirije dosad, dužnosnici Obamine administracije u ponedjeljak su izjavili da se ne može poreći da je upotrijebljeno kemijsko oružje te da je malo sumnje u to da je za napad odgovorna sirijska vlada.

Predsjednik Barack Obama, kako je rekao njegov glasnogovornik Jay Carney, proučava koji je primjereni odgovor na upotrebu kemijskog oružja no odluku još nije donio. Među opcijama koje se razmatraju je i vojna intervencija, dodao je.

Australski premijer Rudd, bivši diplomat čija zemlja u nedjelju preuzima predsjedanje Vijećem sigurnosti UN-a, rekao je u utorak da su međunarodna načela iza događaja u Siriji jasna. "Ne vjerujem da svijet može jednostavno zažmiriti pred napadom kemijskim oružjem na civilno stanovništvo u kojemu je poginulo gotovo 300 osoba", rekao je Rudd.

Kada ne bismo poduzeli ništa, rekao je, "svakoj autokraciji u svijetu koja razmišlja o mogućnosti uporabe kemijskoga oružja" poslali bismo poruku da neće biti kažnjena.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙