FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Merkel pozdravila jedinstvenost Europe o Siriji

Autor: mhaj
BERLIN , 7. rujna 2013. (Hina/AFP) - Njemačka kancelarka Angela Merkel u subotu je pozdravila jednoglasno stajalište Europe kada je riječ o pozivu na hitnu i jaku međunarodnu reakciju, nakon kemijskih napada u Siriji, ocijenivši kako je ono od neprocjenjive važnosti.

"Poruka koju šalje jedinstveno stajalište Europe kada je riječ o ovom strašnom sukobu od neprocjenjive je važnosti", prenio je u priopćenju glasnogovornik Angele Merkel, Steffen Seibert.

Nekoliko minuta ranije, njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle najavio je, na marginama europskog sastanka u Vilniusu, da se Berlin pridružio pozivu na snažnu međunarodnu akciju u Siriji, koju je, tijekom summita zemalja G20 potpisalo jedanaest zemalja, uključujući SAD.

"Uspjeh u Vilniusu pokazuje u kojoj je mjeri njemački stav na summitu G20 u Sankt Peterburgu da se zauzme zajedničko europsko stajalište, bio dobar", rekla je kancelarka.

"Jasno kažemo kako Njemačka neće sudjelovati u vojnoj akciji u Siriji, no kažemo i kako želimio učiniti sve što je moguće... da bismo dobili jedinstven odgovor međunarodne zajednice", rekla je Merkel u utorak, tijekom rasprave u parlamentu.

Australija, Kanada, Francuska, Italija, Japan, Južna Koreja, Saudijska, Arabija, Španjolska, Turska, Velika Britanija i SAD prvi su potpisnici poziva upućenog iz Bijele kuće. "Najoštrijim riječima osuđujemo strašne napade počinjene kemijskim oružjem u Damasku 21. kolovoza, u kojima je smrtno stradalo toliko muškaraca, žena i djece. Dokazi jasno pokazuju odgovornost sirijske vlade u tom napadu", piše u pozivu.

(Hina) xmh yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙