FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čelnik sirijskih Kurda ne vjeruje da je Asad izvršio kemijski napad

Autor: kgab
BERLIN, 27. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Sirijski predsjednik Bašar al-Asad ne bi bio "tako glup" da koristi kemijsko oružje u blizini Damaska, izjavio je čelnik najveće kurdske skupine u Siriji Saleh Muslim.

Muslim, vođa Stranke kurdske demokratske unije (PYD), rekao je kako sumnja da bi sirijski predsjednik pribjegao uporabi takvog oružja.

On vjeruje da je svrha napada prošle srijede, za koji oporba tvrdi da su ga izvršile vladine snage i ubile stotine ljudi, bila "smjestiti" Asadu i izazvati međunarodnu reakciju. Asad je demantirao da su njegove snage upotrijebile kemijsko oružje.

"Režim u Siriji... posjeduje kemijsko oružje, ali ne bi ga upotrijebio oko Damaska, pet kilometara od (UN-ovog) izaslanstva koje istražuje kemijsko oružje. Naravno da nisu tako glupi da to učine", rekao je Muslim za Reuters.

U vrijeme incidenta UN-ovi stručnjaci već su bili u Siriji kako bi istražili tri ranija navodna kemijska napada.

Muslimov PYD, koji ima dobro naoružane i učinkovite paravojne snage, sukobio se kako s Asadovim snagama tako i s pobunjenicima, ali je dopustio i jednoj i drugoj strani da se kreću preko njezinog teritorija tijekom rata.

(Hina) xkga ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙