FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vinkovci: počele prve Antičke filmske večeri

Autor: zdra
VINKOVCI, 6. rujna 2013.(Hina) - Projekcijom kratkometražnog, ručno obojenog francuskog nijemog filma "U vrijeme druida" iz 1912. godine te dugometražnog talijanskog povijesnog spektakla "Požar Rima" iz 1965. godine, redatelja Guida Malatesta, u Vinkovcima su večeras počele prve Antičke filmske večeri.

Riječ je o zajedničkom projektu Udruge ljubitelja filma "RARE!" Vinkovci, Udruge "Kinofon" Zagreb i Gradskog muzeja Vinkovci osmišljenom s namjerom ukazivanja i podsjećanja na bogatu povijest života na tlu Vinkovaca u antičko vrijeme, kada se na području Vinkovaca prostirao važan rimski grad Colonia Aurelia Cibalae.

U sklopu tog audiovizualnog projekta bit će prikazan i francuski nijemi film "Le Monstre" iz 1903. godine, redatelja Georgesa Méliesa te talijanski film u boji "Macite u Dolini kraljeva" iz 1960. godine, redatelja Carla Campogalliania, kazao je predsjednik Udruge "Rare!" Toni Šarić tijekom svečanosti otvorenja priredbe održane u lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci.

Najavio je i kako će se za dva tjedna repriza prvih vinkovačkih Antičkih filmskih večeri održati u Arheološkom muzeju u Zagrebu, a potom i u Splitu te Puli.

Prema riječima ravnatelja Gradskog muzeja Vinkovci Danijela Petkovića, Antičke filmske večeri trebale bi doprinijeti popularizaciji arheologije ali i ukazati na ogromno arheološko naslijeđe Vinkovaca koje tek treba istražiti.

U sklopu te priredbe koja završava sutra, na vinkovačkom arheološkom nalazištu Kamenica na kojem su geofizičkim istraživanjima prošle godine locirani ostaci ranokršćanskog kompleksa iz najvjerojatnije 4. stoljeća, održana je prijepodne filmska radionica za učenike osnovnih škola, a u Gradskoj kavani poslijepodne otvorena je izložba filmskih plakata.

(Hina) xzdra yipet

An unhandled error has occurred. Reload 🗙