FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo zdravlja o iznosima dodataka za liječnička dežurstva

Autor: dpos
ZAGREB, 30. kolovoza 2013. (Hina) - Ministarstvo zdravlja u današnjem je priopćenju odbacilo optužbe Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara da Ministarstvo iznosi paušalne i neargumentirane navode o neto iznosima dodataka za liječnička dežurstva.

Navodi o iznosima za dežurstva i prekovremeni rad, za koje se uvećavaju plaće, utemeljeni su na provjerljivim podacima o plaćama i primanjima u bolnicama, ističe se u priopćenju.

Prema podacima iz triju zagrebačkih kliničkih bolnica, medicinska sestra sa srednjom stručnom spremom, koja radi na bolničkom odjelu u turnusima, s 10 godina staža, bez obiteljskih olakšica, prema ništetnom kolektivnom ugovoru (KU) primala je prosječno 5.400 kuna, prema važećem KU prima prosječno 5.280, a bez KU primala bi prosječno 4.600 kuna.

"Podsjećamo da su sindikati dva puta napustili pregovore dok je Vlada, potpisujući važeći KU, pokazala da brine o zaposlenima u zdravstvu. Da Ministarstvo zdravlja nije brinulo i o pravima radnika te da nije potpisan novi KU 5. srpnja ove godine, plaće medicinskih sestara bile bi manje oko 800 kuna".

Osim toga, iako KU vrijedi do 5. listopada, odnosno uz produženu primjenu do 5. siječnja 2014., ministar Rajko Ostojić otvorio je nove pregovore već 31. srpnja, želeći što prije postići dogovor oko novog KU, stoji u priopćenju. Ministarstvo također navodi izjavu protiv štrajka predsjednice Sindikata zdravstva Hrvatske Radmile Belobrajić Čahut, čiji sindikat okuplja 1.200 medicinskih sestara u KBC-u Rijeka.

Ona je Novom listu izjavila da medicinske sestre u riječkom KBC-u neće štrajkati i pritom ustvrdila kako "nije istina da su plaće liječnika i medicinskih sestara manje i do 30 posto. Plaće su pale za tri posto, a pozivanje na štrajk je čisto obmanjivanje javnosti".

Pregovori o mirenju su propali zato što su sindikati tražili od Vlade da potpiše sporazum koji je protivan zakonu, baš kao što je to bio i KU iz 2011., koji je četiri puta proglašen nevažećim na hrvatskim sudovima, tvrdi se u priopćenju.

Ministarstvo zdravlja ponavlja da novim KU-om želi osigurati bolje uvjete rada za sve zaposlene u zdravstvu, ali u okviru realnih mogućnosti.

(Hina) pp/xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙