FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Al Qaeda razvija plan rušenja bespilotnih letjelica

Autor: rtom
ZAGREB, 4. rujna 2013. (Hina) - Inženjeri al Qaede godinama istražuju mogućnosti rušenja, otmice i sprečavanja napada bespilotnih letjelica koje su u desetak godina nanijele teške gubitke toj terorističkoj mreži ubivši do 3.000 ljudi, piše u srijedu američki dnevnik The Washington Post pozivajući se na tajne dokumente.

Ne postoje dokazi da je al Qaeda i uspjela srušiti ili presresti bespilotne letjelice u napadima, no američki obavještajni krugovi od 2010., prate njezine napore da takvu strategiju razvije i primijeni, piše list.

Pojedinosti iz al Qaedinih planova pronađene su u obavještajnim spisima koje je WP dobio od Edwarda Snowdena, bivšeg vanjskog suradnika Nacionalne sigurnosne agencije koji je u bijegu pred američkim pravosuđem.

"Prijetnje bespilotnim letjelicama" sažetak je više desetaka obavještajnih procjena koje su američke špijunske agencije izradile od 2006., piše WP.

Dnevnik ne otkriva sve podatke kako ne bi ukazao na neke specifične slabosti bespilotnih letjelica kojima su američke snage prisilile al Qaedu da ograniči svoje terorističke napade u Pakistanu, Afganistanu, Jemenu, Somaliji i drugdje.

Procjenjuje se da su u prošlom desetljeću takvi napadi ubili 3.000 ljudi, no među žrtvama je mnogo civila zbog čega raste bijes stanovništva prema politici koju Sjedinjene Države provode prema tim zemljama.

Napadi bespilotnim letjelicama postali su stup američke strategije u borbi protiv terorizma za administracije Georgea W. Busha te sadašnjeg predsjednika Baracka Obame. Središnjoj američkoj obavještajnoj agenciji (CIA) i vojsci omogućili su da pronađu i napadnu neprijatelje u nekim od najudaljenijih dijelova svijeta.

Presretanjem elektroničke komunikacije američki su obavještajci otkrili neke od tehnika borbe protiv bespilotnih letjelica. To su primjerice promatrački baloni, zatim male, radijski kontrolirane letjelice te trikovi za skretanje signala GPS-a putem transmitera sa zemlje koji letjelici pružaju drukčije navigacijske podatke od zadanih.

The Washington Post piše kako al Qaeda ima dugu povijest novačenja dobro školovanih inženjera u svoje aktivnosti. Podsjeća da je Khalid Sheik Mohammed, koji sebe smara arhitektom napada 11. rujna, bio inženjer strojarstva.

(Hina) xrt ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙