FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Veterani 4. gardijske brigade: Vukovarcima manipuliraju i vlast i oporba

Autor: pgas
SPLIT, 4. rujna 2013. (Hina) - Splitska Udruga veterana 4. gardijske brigade danas je, u povodu događanja oko postavljanja dvojezičnih ploča u Vukovaru, prozvala i vlast i oporbu da manipuliraju hrvatskim građanima, a posebno Vukovarcima.

"Veterani 4.gardijske brigade najoštrije osuđuju manipulaciju građanima, poglavito građanima Vukovara, sa strane pozicije i opozicije, sa strane sadašnje i bivše vlasti, jer ljudima na tom području to donosi samo štetu: produljuje sam proces stvaranja preduvjeta sa suživot svih onih kojima je Hrvatska na srcu, a sigurni smo da je takvih veliki broj među građanima srpske nacionalnosti kojih je bilo i u našoj postrojbi te smo ponosni što su bili naši suborci", navodi Udruga u priopćenju.

Sve u Vukovaru poziva da sjednu za stol i osude "trgovinu vijećnicima HDZ-a i SDP-a, a sve u svrhu borbe za interese političkih elita koje nemaju nikakvu zajedničku poveznicu s braniteljima grada heroja i ostalim građanima Vukovara što jedva preživljavaju i iz dana u dan sve teže žive".

Iz Udruge ističu kako se preduvjeti za skladan život svih onih kojima su Vukovar i Hrvatska na srcu trebaju postići proglašavanjem Vukovara spomen područjem, progonom ratnih zločinaca te rješavanjem egzistencijalnih problema građana Vukovara.

Aktualnoj vlasti splitski su veterani poručili: "Dosta je pravdanja na one koji su prije vas sjedili u stolicama u kojima vi danas sjedite. Nažalost, nema razlike, isti ste".

Za Ustavni zakon, koji propisuje uporabu dvojezičnih natpisa u Vukovaru, kažu da je loš te da se može i mora mijenjati, jer su oni koji su ga donijeli "posve sigurno pogriješili".

"Mi veterani 4. gardijske brigade kao legalisti poštujemo zakon bez obzira na vladu koja ga donijela, ali držimo da je Vukovar specifikum, grad heroj, grad mučenik, grad simbol otpora agresiji i simbol borbe za slobodu te upravo zbog toga trebali biste iz poštovanja prema žrtvama Vukovara njihov grad najprije proglasiti spomen područjem i do daljnjega napraviti odgodu s primjenom zakona o dvojezičnosti u Vukovaru", stoji u priopćenju.

Način na koji su u Vukovaru postavljene dvojezične ploče u Udruzi smatraju "obilnom prijevarom i podvalom, odnosno puštanjem magle prema građanima Hrvatske , a posebno prema narodu i građanima Vukovara", ističući kako je "preprozirno i za one najnaivnije" da se ti natpisi postavljaju baš u ovom trenutku.

"Danas svakog poštenog građanina Hrvatske boli smrt velikog domoljuba Zvonka Bušića, ali isto tako i tragikomedija ‘Lex Perkovića’, siromaštvo, gospodarska kriza, kriza morala, iseljavanje hrvatske mladeži, kriza, kriza, kriza. Ništa pozitivno", poručuju splitski veterani.

(Hina) pp/xpgas ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙