FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Splitu počeo Međunarodni festival suvremenog kazališta

Autor: vrad
ZAGREB, 3. rujna 2013. (Hina) - Predstavom "Too late!" talijanske istraživačke kazališne skupine Motus na pozornici Amfiteatra Multimedijalnog kulturnog centra (Doma mladih) u utorak navečer je u Splitu počeo 2. Međunarodni festival suvremenog kazališta IKS 2013.

Organizatorica festivala Nela Sisarić je istaknula kako će iz Hrvatske, Italije i Španjolske na festivalu sudjelovati 45 umjetnika što je, po njenim riječima, velik pothvat.

"Misija ovog festival je promocija istraživačkog kazališta i eksperimentalnih kazališnih djela", rekla je Sisarić. Dodala je kako se na ovom festival uprizoruju kazališne inovacije.

Predstavu "Too late!", koju je publika pratila s pozornice, tik uz izvođeče a ne iz gledališta, režirali su Enrico Casagrande i Daniela Francesconi Nicolo, a izveli su je Silvia Calderoni i Vladimir Aleksić. U dramaturškom izrazu predstave iščitava se Sofoklova Antigona. Zapravo performansi su zamišljeni kao dijalozi o hipotetskom predstavljanju Antigone današnjice koja je izolirano, gotovo neljudsko biće.

Osim u splitskom Domu mladih, festival će se održavati u Gradskom kazalištu lutaka, Gradskom kazalištu mladih, Galeriji umjetnina te u Dioklecijanovim podrumima u kojima će se, u suradnji s Perforacije Festivalom, održati Noć performansa.

Španjolska skupina Erre que erre predstavit će se plesnom predstavom "Hoogerman" u sklopu projekta Putevi plesa, u suradnji s Hrvatskim institutom za pokret i ples i sa španjolskim veleposlanstvom.

Program će se nastaviti selekcijom INTEATRO Festivala iz Ancone, središtem talijanske eksperimentalne umjetnosti s tridesetrogodišnjom praksom promocije i distribucije suvremenih izvedbenih praksi na Mediteranu i šire.

Istodobno s mediteranskim programom predstavit će se i dvije srbijanske produkcije – mladi redatelj Marko Manojlović s "Predstavom u stanu", te novom produkcijom "Parobrod teatra", kao i beogradski Centar za nezavisnu kulturu s predstavom "U samoći pamučnih polja".

Festival će ugostiti i Kazalište Hotel Bulić, istraživačko kazalište Teatar Rubikon s queer katoličkom dramom "Coito ergo sum", te brojne druge kazališne umjetnike.

Festival će trajati do 12. rujna.

(Hina) xpgas yvrad

An unhandled error has occurred. Reload 🗙