FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kronologija današnjeg prosvjeda u Vukovaru

Autor: tkol
ZAGREB, 3. rujna 2013. (Hina) - Prosvjedi protiv postavljanja dvojezičnih ploča s latinično-ćiriličnim natpisima na javnim ustanovama u Vukovaru nastavljen je jutros oko 9 sati na Trgu Republike Hrvatske, a prosvjednici su se oko 13 sati mirno razišli nakon poziva Stožera za obranu hrvatskog Vukovara koji je novo okupljanje najavio za sutra u 10 sati.

Uoči jutrošnjeg okupljanja, Stožer je uputio apel hrvatskoj javnosti i vlasti te pozvao "sve odgovorne u hrvatskom društvu da ne udaraju na Vukovar" i da konačno pokrenu "pošten i prijateljski dijalog", pri čemu su istaknuli da se "na Vukovaru ne smiju voditi političke bitke".

Više od 500 prosvjednika otišlo je oko 10,30 sati s Trga Republike Hrvatske prema Centru za socijalnu skrb gdje su postavljene ploče s natpisom na ćirilici i latinici.

Ulaz u zgradu Centra u Županijskoj ulici bilo je okruženo zaštitnom metalnom ogradom, a unutar i van ograde bio je veliki broj interventnih policajaca pod punom spremom, tako da se prosvjednici nisu ni pokušali probiti do ploče.

Skandirali su "Ne damo Vukovar" i pjevali domoljubne pjesme.

Prosvjednici su pozvali hrvatsku policiju da im se pridruži u prosvjedu, a kolona se uputila prema Županijskom sudu i Državnom odvjetništvu.

Uoči prosvjeda, član Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara Vlado Iljkić izjavio je kako očekuje da jučer privedeni prosvjednici daju iskaz državnom odvjetniku nakon čega će Stožer biti upoznat s njihovim statusom. Moguće je da privedeni budu ili uhićeni ili u istrazi ili pušteni da se brane sa slobode, rekao je Iljkić.

Jučer privedeni Stevo Culej pušten je jutros oko 3,30 sati iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske u Vinkovcima, gdje je bio priveden na obavijesni razgovor tijekom prosvjeda. Kasnije tijekom dana pušten je iz Policijske postaje Vukovar jučer privedeni Marijan Živković, te predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić.

U očekivanju dolaska predsjednika Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislava Josića na središnjem vukovarskom trgu, član Stožera Drago Adžaga objavio je pred stotinama okupljenih prosvjednika da je na autocesti zaustavljeno 28 autobusa punih ljudi koji žele podržati prosvjednike.

Ravnateljstvo policije međutim demantiralo je tijekom dana Adžagine tvrdnje da je na autocesti zaustavljeno 28 autobusa nazvavši ih netočnim.

Nakon što je predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić pušten prosvjednici su odustali od daljeg obilaska institucija na koje su postavljene dvojezične ploče te su se uputili prema središnjem trgu gdje su očekivali da im se Josić pridruži.

Prosvjednici, koji su se nakon zgrade Centra za socijalnu skrb uputili pred Županijski sud, na kojemu je također postavljena ploča s natpisom na latinici i ćirilici, nisu se zadržali pred sudom već su produžili u krug Opće bolnice Vukovar, gdje su pred velikim križem zajedno s gvardijanom vukovarskog franjevačkog samostana Gordanom Propadalom molili.

Prosvjednicima se u vrlo emotivnom govoru obratila majka nestalog sina, Kata Gombović, svjedočeći o potrazi za njim, o devet članova u njenoj široj obitelji koji su ubijeni, a optužila je imenom i prezimenom čovjeka srpske nacionalnosti koji radi u gradskoj upravi da je tukao sina i muža te rekla da već godinama policija i druge institucije ništa ne poduzimaju.

Zatim su se uputili prema Državnom inspektoratu. Kolona je na tom putu srela doktoricu Vesnu Bosnac, ratnu i dugogodišnju ravnateljicu vukovarske Opće bolnice te je burno pozdravila skandirajući "Vesna, Vesna".

U prosvjednoj hodnji, koja je protekla mirno i bez izgreda, kolona je došla do zgrade Državnog inspektorata u Vukovaru, koju osiguravaju jake snage interventne policije.

Na svakom punktu na kom se kolona zaustavljala, trojica invalida u kolicima, Đuro Glogoški, Mato Mikajević i Ivan Artuković, obraćali su se snagama reda navodeći detalje svojih ratnih biografija i stradavanja. Oni su istaknuli da će današnja hodnja kroz Vukovar proteći mirno i dostojanstveno kako bi se još jednom upozorilo na "neprihvatljivost" dvojezičnih ploča u Vukovaru.

Potom su trebali krenuti prema Državnom odvjetništvu no kako je Stožer dobio informaciju da je Josić pušten kolona se uputila natrag na Trg Republike Hrvatske da ga tamo dočeka.

Član Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Drago Adžaga nešto prije 13 sati obratio se prosvjednicima na središnjem vukovarskom trgu i objavio da su dobili informaciju kako je predsjednik Stožera Tomislav Josić, koji im je oko 11 sati telefonom javio da je pušten, ponovo priveden u državno odvjetništvo te je pozvao okupljene da se mirno raziđu i ponovno okupe sutra u 10 sati.

Josićev odvjetnik Zvonimir Hodak u izjavi Hini kazao je kako je Tomislav Josić "iz formalnih razloga" morao doći u Državno odvjetništvo jer ga je policajac koji je za to imao nalog ranije propustio tamo dovesti. Naime, policajac koji je Josića danas prijepodne pustio na slobodu imao je nalog da ga odvede u Državno odvjetništvo kako bi tamo potpisao "neke papire vezane uz postupak", no umjesto toga pustio ga je kući pa ga je druga službena osoba danas ponovno došla zatražiti da ode u Državno odvjetništvo.

U Dubrovniku su se jutros pojavili šovinistički grafiti, od kojih jedan na pravoslavnoj crkvi. Na zidu na ulazu dubrovačke pravoslavne crkve Svete blagovijesti u Ulici od Puča pojavio se grafit "Srbe na vrbe", a drugi uvredljivi grafit pojavio se u najvećem dubrovačkom naselju Mokošici. Također, na tunelu na istočnom ulazu u Dubrovnik pojavio se transparent s natpisom: "Stop ćirilici u Vukovaru". Na grafite je oštro reagirao dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić osudivši takvo ponašanje.

Na dva mjesta u Zadru također su danas osvanuli plakati s porukama mržnje vezanim uz postavljanje dvojezičnih natpisa u Vukovaru.

Za razliku od jučerašnjih nemira u Vukovaru, kad su prosvjednici nasilno skidali ploče, pri čemu je ozlijeđeno četvero policajaca, danas se prosvjed pretvorio u hodnju od jedne do druge institucije na koje su te ploče postavljene, a koje čuvaju vrlo jake snage reda.

"Hrvatske zakone i ustav treba primjenjivati, a drukčije mišljenje valja artikulirati kroz sustav, a ne kroz nasilje, komentirao je na Cetinju hrvatski predsjednik Ivo Josipović najnovije izgrede povezane s postavljanjem dvojezičnih natpisa u Vukovaru dodavši također i kako je mirni prosvjed isto tako pravo građana.

Potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić na Bledu je izjavila kako Hrvatska treba, mora i može provoditi svoje zakone i standarde ljudskih i građanskih prava koje želi promovirati. "Treba zadržati mirnoću i hladnu glavu. Budućnost Vukovara kao hrvatskog i europskog grada je upravo u njegovoj tradiciji, multikulturalnosti, multietničnosti i ako ijedan grad u Europi u ovom trenutku treba tu svoju tradiciju, i ako treba taj iskorak prema budućnosti, onda je to Vukovar", naglasila je Pusić, dodavši da hrvatska vlada mora čvrsto ostati na poziciji koja Vukovaru, zemlji i regiji daje pravu šansu za budućnost.

Europska komisija nema komentara na događaje u Vukovaru, jer to pitanje spada u nacionalna zakonodavstva, izjavio je glasnogovornik Komisije Dennis Abbott. "Poštovanje jezične i kulturne raznolikosti jedan je od kamena temeljaca Europske unije, to je upisano u europske ugovore i zakone, ali jezična politika je u nadležnosti država članica i odluke o postavljanju dvojezičnih natpisa nisu regulirane europskima zakonima", rekao je Abbott, glasnogovornik povjerenice Andrule Vasiliu, koja je zadužena za obrazovanje, kulturu i višejezičnost.

Predsjednik vukovarske Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Srđan Milaković poručio je danas kako od institucija očekuje razrješenje sadašnjeg stanja u Vukovaru kako bi se osiguralo fukcioniranje prava i zakona.

Unatoč nemirima koji su se jučer dogodili u Vukovaru, još se ne može steći dojam kako je riječ o masovnim prosvjedima, iza kojih stoje svi stanovnici Vukovara, kazao je Milaković napomenuvši kako se zbog jučerašnjih i današnjih prosvjeda u Vukovaru građani srpske nacionlnosti u tome gradu osjećaju nelagodno te "sasvim sigurno ne mogu biti ravnodušni na ono što se oko njih događa".

Na mir i dostojanstvo pozivali su danas sami prosvjednici, ali i gradonačelnik Željko Sabo, koji je istaknuo da 15 godina građani Vukovara žive u miru, za što je im je trebalo puno tolerancije. "Nemojmo dozvoliti da grad Vukovar postane Bejrut", poručio je Sabo.

Prosvjedi i nemiri, koji od jučer traju u Vukovaru zbog postavljanja dvojezičnih tabli na javnim ustanovama, pokušaj su HDZ-a da izazove nemire po cijeloj Hrvatskoj i destabilizira Vladu RH kako bi ta stranka što prije došla na vlast, izjavio Sabo Hini.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko pak pozvao je Vladu da povuče odluku o postavljanju dvojezičnih ploča u Vukovaru ustvrdivši da je njihovo postavljanje u tom gradu nezakonito, a to što su postavljene po noći i nerazumno.

"Vlada u Vukovaru krivo tumači članke Ustava koji govore o suživotu većinskog i manjinskog naroda", ustvrdio je dopredsjednik Gradskog odbora HDZ-a Vukovara Ivan Penava.

Saborski zastupnik Damir Kajin pak smatra da Hrvatskoj trebaju prosvjetitelji koji će objasniti da dvojezične ploče nisu udar na integritet Vukovaraca te da se prosvjedi u Vukovaru ne bi događali da je HDZ na vlasti.

Klub zastupnika HDSSB-a u Hrvatskom saboru zatražio je od predsjednika Sabora Josipa Leke sazivanje izvanredne sjednice na kojoj bi se raspravljalo o situaciji u Vukovaru nakon uvođenja dvojezičnih natpisa, ocjenjujući je alarmantnom.

Predsjednik HSP-a Daniel Srb izjavio je u Osijeku kako je skidanje ploča s dvojezičnim natpisima u Vukovaru "aposlutno normalna reakcija nezadovoljnih i ogorčenih branitelja", a da je "apsolutno neprihvatljivo slati hrvatsku policiju u sukob s hrvatskim braniteljima".

Postavljanje ploča s dvojezičnim natpisima, latiničnim i ćiriličnim, na javnim ustanovama u Vukovaru danas su osudili i nezakonitim ocijenili Udruga hrvatskih vojnih invalida domovinskog rata (HVIDR-a) i Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990. – 1991., prozivajući vlast za nepoštivanje osnovnog pijeteta prema Vukovaru i Domovinskom ratu.

Vukovarski Županijski sud odbio je popodne prijedlog tužiteljstva da se trojici od šestorice privedenih prosvjednika iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara odredi istražni zatvor. Državno odvjetništvo najavilo je žalbu na tu sudsku odluku.

(Hina) xkt/xtdel yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙