FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina želi rješenje spora oko Južnog kineskog mora

Autor: vkla
PEKING, 3. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Kina je ozbiljna kada tvrdi da želi miroljubivo rješenje spora glede Južnog kineskog mora, izjavio je u utorak premijer Li Keqiang pred čelnicima zemalja članica ASEAN-a (Savez država jugoistočne Azije), signalizirajući, međutim, da nema žurbe u zaključivanju dugoočekivanog sporazuma.

Nakon niza godina koliko je odolijevala naporima 10 članica ASEAN-a da krenu pregovori o pomorskim pravilima, tzv. Kodeksu ponašanja, Kina je najavila da će ovaj mjesec biti domaćin razgovorima visokih dužnosnika.

Razmirice oko Južnog kineskog mora, jednog od najvažnijih vodenih puteva, buknule su nakon jačanja kineske pomorske moći što je Kina iskoristila kako bi posegnula za što većim dijelom područja bogatim naftom i plinom.

Četiri zemlje ASEAN-a, uključujući Vijetnam i Filipine, također svojataju teritorije na koje Kina polaže pravo. Tajvan također traži dijelove mora i brojne otočiće.

Kina i Filipini međusobno se optužuju za kršenje Deklaracije o pravilim ponašanja (DoC), neobvezujućeg sporazuma o pomorskim pravilima ponašanja koji su Kina i ASEAN potpisali 2002.

(Hina) xvk ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙