FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rudarske i dionice telekoma snažno podigle europske burzovne indekse

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 2. rujna 2013. (Hina/Reueters) - Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su snažno ojačali, uz podršku rudarskih i telekom dionica, a dobrom raspoloženju pridonijela je i odgoda vojne intervencije u Siriji.

Vodeći indeksi londonske, frankfurtske i pariške burze pritom su ojačali između 1,7 i 1,8 posto. Londonski Ftse popeo se tako na 6.522 boda, frankfurtski DAX na 8.249 a pariški CAC na 4.001 bod.

Nijedan europski sektor nije bio u negativnom području jer je odgoda vojne intervencije u Siriji popravila raspoloženje među ulagačima, poduprijevši tehničke kupovine prvog dana trgovine u mjesecu.

Rudarske dionica ojačale su 3,4 posto nakon što je najnovije izvješće o indeksima menadžera nabave (PMI) u Kini pokazalo da je proizvodnja tamošnjih tvornica bila u kolovozu na najvišoj razini posljednjih mjeseci budući da je domaća potražnja nadoknadila slabiji izvoz.

I podaci o tvorničkoj aktivnosti u Europi poduprli su veći interes ulagača za kupovinama dionica.

"Jutros su indeksi poskočili temeljem podataka o kineskoj i europskoj proizvodnji tvornica. Nakon špekulacija o vojnoj intervenciji u Siriji tržišta su se prošli tjedan počela urušavati. Sada je opet sve po starom budući da se ništa novo ne očekuje u vezi Sirije do kraja tjedna, pa se tržišta vraćaju temeljnim gospodarskim pokazateljima", kazao je Lucas Roux de Luze, trgovac dionicama u tvrtki TJM Partners.

Američka tržišta danas nisu radila zbog državnog praznika.

Telekom dionice također su bile među većim dobitnicima, u prosjeku ojačavši za 2,8 posto, nakon što im je Goldman Sachs podigao investicijski rejting, pojasnivši da bi aktivnosti spajanja i akvizicija u tome sektoru mogla koristiti i drugim pripadnicima tk-sektora.

Pritom se izdvaja britanski telekom operater Vodafone, sa skokom cijena dionica od 3,7 posto, nakon što je osoba dobro upoznata s prilikama u tvrtki kazala da će danas biti objavljen 130 milijardi dolara težak posao kojim će se udio Vodafonea u Verizon Wirelessu prebaciti Verizonu. Time bi američkoj tvrtki bila prepuštena apsolutna kontrola nad tom tvrtkom za mobilne komunikacije, uz uvjet da takav potez dobije konačno odobrenje uprave.

Na strani dobitnika bila je i dionica Telecoma Italia, sa skokom cijene od 4,9 posto, temeljem špekulacija da bi se mogla pridružiti valu spajanja.

Indeks Tokijske burze Nikkei danas je ojačao 1,4 posto, na 13.572 boda.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙