FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN Obaminu odluku vidi i kao traženje šireg konsenzusa

Autor: akoz
NEW YORK, 1. rujna 2013. (Hina/Reuters) - Odluka predsjednika SAD-a Baracka Obame da zatraži odobrenje Kongresa za možebitnu vojnu akciju protiv Sirije može se gledati i kao dio nastojanja da se postigne globalni konsenzus u vezi odgovora na korištenje kemijskog oružja bilo gdje, rekao je UN u nedjelju.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon Obaminu odluku vidi "kao jedan vid nastojanja da se postigne široki međunarodni konsenzus o mjerama za odgovor na bilo kakvu uporabu kemijskog oružja", rekao je glasnogovornik UN-a Martin Nesirky.

"Uporaba kemijskog oružja neće biti prihvaćena pod bilo kakvim okolnostima", dodao je. "Ne smije biti nekažnjivosti i svaki počinitelj tako užasnog zločina protiv čovječnosti mora odgovarati".

Nesirky je rekao da je Ban ranije razgovarao s Akeom Sellstromom, voditeljem istražnog tima UN-a za kemijska oružja koji je Siriju napustio u subotu.

Sellstrom je trenutno u Den Haagu gdje priprema analizu uzoraka i dokaznog materijala prikupljenih na mjestu napada 21. kolovoza u Damasku u kojem su stotine ljudi ubijene.

"U svijetlu užasnih razmjera incidenta 21. kolovoza, glavni tajnik je od dr. Sellstroma zatražio da požuri analizu uzoraka i informacija koje je prikupio no bez ugrožavanja znanstvenih rokova potrebnih za točnu analizu", rekao je.

Nesirky je rekao da je Ban u nedjelju razgovarao i s francuskim ministrom vanjskih poslova Laurentom Fabiusom.

Francuski ministar unutarnjih poslova Manuel Valls je u nedjelju izjavio da Francuska neće sama pokrenuti napad na Siriju i da će čekati Kongres SAD-a kako bi odlučila hoće li kazniti Assadovu vladu za napad otrovnim plinom.

Nesiriky je rekao da će Ban vjerojatno idućeg tjedna izvijestiti cijelo 15-ročlano Vijeće sigurnosti o stanju u Siriji, moguće u utorak.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙