FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 31. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Vlada RH danas je odobrila korištenje dva zrakoplova Canadair CL-415 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ PZO) kao pomoć u gašenju požara u Portugalu, do 4. rujna 2013. godine. Kako je priopćeno iz Vladine Službe za odnose s javnošću, Vlada RH je danas na telefonskoj sjednici "donijela Odluku o uporabi Oružanih snaga RH u pružanju humanitarne pomoći. Odobrava se prelazak granice Republike Hrvatske Oružanim snagama RH, radi pružanja pomoći u gašenju požara Portugalskoj Republici" te se "odobrava korištenje dva zrakoplova Canadair CL-415 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane do 4. rujna 2013. godine". Odluku je donesena na temelju Zakona o Vladi RH i Zakona o obrani, uz prethodnu suglasnost Predsjednika Republike Hrvatske.

UDBINA - Proslava Dana hrvatskih mučenika, koja se u Crkvi hrvatskih mučenika (CHM) na Udbini održava posljednje subote u kolovozu, ove je godine u znaku dviju obljetnica - 10. obljetnice od kada je papa Ivan Pavao II.na riječkoj Delti blagoslovio kamen temeljac za udbinsku crkvu, te 520. obljetnice Krbavske bitke. Na Udbini se od jutros okupilo više tisuća ljudi, koji su prije misnog slavlja održali pobožnost Križnog puta s Krbavskog polja do Crkve hrvatskih mučenika. Misno slavlje ispred crkve predslavit će glavni tajnik Biskupske sinode nadbiskup mons. Nikola Eterović u zajedništvu s hrvatskim biskupima. Pred početak mise biskup gospićko-senjski Mile Bogovoć u izjavi Hini podsjetio je kako je ideja o gradnji Crkve hrvatskih mučenika potekla od pape Ivana Pavla II., koji je želio da različiti narodi zabilježe i časte svoje nacionalne mučenike. Time što je predvoditelj današnjega misnog slavlja Hrvat koji obnaša visoku službu u središtu Crkve u Rimu, mons. Nikola Eterović, želimo izraziti povijesnu i sadašnju povezanost Crkve u Hrvata sa Svetom Stolicom, tim više jer je upravo papa Ivan Pavao II. osobno za glavnog tajnika sinode postavio nadbiskupa Eterovića, kazao je mons. Bogović. Ličko-senjski biskup istaknuo je i da će danas u Udbini biti predstavljen javnosti Zbornik 'Hrvatski mučenici i žrtve iz vremena komunističke vladavine', s međunarodnog znanstvenog skupa održanog u Zagrebu u travnju 2012. te kalendar za 2014., kojim se kroz 12 mjeseci predstavljaju „povijesna zbivanja, od Višeslavove krstionice preko raznih Bleiburga, Križnih putova, Jazovki, Hudih jama pa do Vukovara i Škabrnje“.

RIJEKA - Na sastanku primorsko-goranskog župana Zlatka Komadina sa članom uprave HEP-a Ivanom Matasićem i direktorom Elektroprimorja Vitomirom Komenom predloženo je da se kao pogonski energent Termoelektrane Rijeka koristi prirodni plin, što su predstavnici HEP-a podržali. Istaknuta je i nužnost što skorije rekonstrukcije ove termoelektrane, a predstavnici HEP-a naveli su da prema preuzetim direktivama EU, postojeća TE izlazi iz pogona najkasnije do početka 2018. godine, doznaje se danas iz Primorsko-goranske županije. Na jučerašnjem sastanku na kojem se razgovaralo o velikim energetskim objektima HEP-a na području županije najavljena je također realizacija niza energetskih projekata. Među njima su modernizacija srednjenaponske mreže u Rijeci. Najavljeno je i interventno ulaganje od tri milijuna kuna u infrastrukturu na području Čabra te dogradnja drugog 35 kilovoltnog dalekovoda Cres-Lošinj.

ZAGREB - Tradicijska gradnja Velebita, prepuštena propadanju, dobila je monografiju u zadnji čas zahvaljujući volonterskom višegodišnjem istraživanju zagrebačke arhitektice Helene Knifić Schaps. Brojne arhitektonske snimke, opisi, nacrti, fotografije i autentična svjedočanstva predstavljeni na 443 stranice monografije "Velebit arhitektonski" oslikavaju, kako u predgovoru ističe sociolog Ivan Rogić, "manualnu civilizaciju" Velebita, u kojoj je za obične dnevne radne postupke potrebna ekstremna količina tjelesnog napora. Većina građe pribavljena je u brojnim jednodnevnim obilascima iz Senja, privatno organiziranim i financiranim uz pomoć malog broja odanih entuzijasta, i s tek osnovnim arhitektonskim pomagalima, od kojih ni jedno nije iz digitalne ere, objašnjava autorica Helena Knifić Schaps. Opisano je na desetke zaseoka s kućama, štalama i šternama, suhozidovima i tradicijskim putovima. Nerijetko, autorica je to učinila u zadnji tren, jer su brojni primjerci tradicijske gradnje nakon njezina obilaska izbrisani iz velebitskih krajolika.

DUBROVNIK - Pod nazivom "Sjeme slobode" u Stonu će se od 4. do 8. rujna održati 4. Kinookusu film food festival, a središnja tema ove je godine "Prehrambeni suverenitet", najavio je jedan od organizatora Maro Kocković. Kroz projekcije filmova na ovu temu, audiovizualne radionice, rasprave i susrete s filmskim aktivistima i zagovornicima prehrambenog suvereniteta tijekom festivala nastojat će se "dijagnosticirati stupanj prehrambenog suvereniteta Hrvatske". Festival ima 5 sekcija - "Okušavanje", koje obuhvaća filmski natjecateljski dio i restrospektivu, Kino fokus u koji spadaju predavanje i susreti, Kino pokus s edukacijskim radionicama, potom Kino lokus koji obuhvaća ekološku proizvodnju te sekciju Neviđeno koja obuhvaća agro-arheološke biciklističke ture.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙