FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dodik sve najbolje o Krajišniku

Autor: rmav
SARAJEVO, 30. kolovoza 2013.(Hina) - Najviši dužnosnici Republike Srpske u petak su biranim riječima prokomentirali puštanje na slobodu osuđenog ratnog zločinca Momčila Krajišnika, opisavši ga kao zaslužnu osobu koja je značajno pridonijela stvaranju tog entiteta.

Predsjednik RS Milorad Dodik u izjavi za Radio RS relativizirao je i presudu kojom je Krajišnik pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osuđen na 20 godina zatvora zbog progona nesrpskog stanovništva u BiH tijekom rata.

Dodik je ustvrdio kako je ta presuda donešena zbog "dnevnopolitičkih ciljeva"

"Momčilo Krajišnik se dokazao kao tvrd političar i pregovarač i u tom pogledu je veoma važna uloga ne samo njega već i Biljane Plavšić, Radovana Karadžića i drugih političkih čelnika tog vremena", izjavio je Dodik koji je odlučio po Krajišnika poslati i helikopter kako bi doputovao na Pale iz Beograda.

Dodikov bliski suradnik Igor Radojičić, koji obnaša dužnost predsjednika parlamenta RS, Krajišnika je opisao kao osobu koja je dala veliki doprinos uspostavi RS.

"Narod će ga upamtiti kao prvog i vrlo vještog predsjednika parlamenta (RS)", kazao je Radojičić dodajući kako Krajišniku želi svako dobro, što god odlučio raditi.

Općinske vlasti na Palama u suradnji s lokalnim odborom Srpske demokratske stranke (SDS) Krajišniku su na Palama pripremili svečani doček, a čak je i entitetska unija studenata pozvala svoje članove da u tome sudjeluju.

Obrazložili su to tvrdnjom kako je Krajišnik značajno pridonio uspostavi sveučilišta u Istočnom Sarajevu iako nije poznato da je on s tim imao ikakve veze.

U Sarajevu su pak tijekom dana ostvanuli posteri s napisima kako je Krajišnik ratni zločinac.

Krajišnik je u petak pušten iz zatvora nakon dvije trećine odslužene kazne koju je izdržavao u zatvoru u Velikoj Britaniji.

Najavio je kako će se pridružiti obitelji na Palama gdje kani nastaviti živjeti.

Predsjednik SDS Mladen Bosić otvoreno mu je ponudio ponovno poliitčko angažiranje u toj stranci.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙