FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kratak sastanak stalnih članica Vijeća sigurnosti o Siriji

Autor: vrad
NEW YORK/WASHINGTON, 29. kolovoza 2013. (Hina/AFP) - Pet stalnih članica UN-ova Vijeća sigurnosti održalo je u četvrtak još jedan sastanak - koji je trajao jedva 45 minuta - u svezi sa sirijskom krizom, ne postigavši jasan napredak u raspravi, a SAD su dale naslutiti da bi mogle jednostrano djelovati u Siriji.

Sastanak je održan na zahtjev Rusije koja se odlučno protivi svakoj vojnoj akciji u Siriji. Nijedan veleposlanik peterih zemalja članica - SAD-a, Francuske, Velike Britanije, Kine i Rusije - nije po završetku sastanka dao izjavu.

Tema razgovora bio je nacrt britanske rezolucije koji bi opravdao vojnu intervenciju protiv režima Bashara al-Assada kojega optužuju da je upotrijebio kemijsko oružje protiv svoga naroda.

Tim se tekstom odobravaju "sve nužne mjere", pa i oružana sila, "radi zaštite civila od kemijskog oružja" u Siriji.

Tih pet veleposlanika već se bilo sastalo u srijedu ne donijevši odluku, pošto su Rusija i Kina opetovale svoje protivljenje vojnoj akciji.

Američki predsjednik Barack Obama si pridržava pravo jednostranog djelovanja protiv sirijskog režima kako bi ga kaznio zbog uporabe kemijskog oružja, ne čekajući UN i saveznike poput Velike Britanije, dala je u četvrtak naslutiti Bijela kuća.

Obama koji je u srijedu rekao da vladi Bashara al-Assada treba uputiti "upozorenje", dat će prioritet interesima SAD-a kada bude trebalo odlučivati o reakciji, rekao je zamjenik njegova glasnogovornika Josh Earnest.

"Predsjednik prije svega mora podnositi račun Amerikancima jer je izabran da bi ih štitio. Predsjednik je čvrsto uvjeren da izazovi ove situacije zahtijevaju mjere nužne za zaštitu naših ključnih interesa na polju nacionalne sigurnosti", dodao je.

(Hina) xvrad yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙