FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Napokon zahvaljujući kiši jenjavaju požari u Jablanici

Autor: zkre
MOSTAR, 27. kolovoza 2013. (Hina) - Gotovo četrdesetodnevna borba s požarima u općini Jablanica u sjevernom dijelu Hercegovine najvjerojatnije će se okončati tijekom dana zbog kiše koja od sinoć pada na tome području, izvijestile su u utorak vlasti.

Po riječima glasnogovornika vlade Hercegovačko-neretvanske županije i županijskog stožera civilne zaštite Pere Pavlovića Ćire kiša je učinila ono što nisu mogli gasitelji u posljednjih 38 dana.

"Kiša će najvjerojatnije tijekom dana okončati višednevnu borbu s požarima", rekao je Pavlović. Po njegovim riječima, jača kiša padala je sinoć, a nastavila je padati i tijekom jutra na području Jablanice koju su opustošili požari. Procjenjuje se da opožarena površina obuhvaća više desetina tisuća hektara šume, niskog raslinja i trave.

Tijekom jučerašnjeg dana vlasti BiH otkazale su dolazak dva vatrogasna helikoptera iz Turske zbog bolje situacije na požarištima.

Više požara izbilo je posljednjih 38 dana na području Jablanice, a u dva navrata gasili su ih i hrvatski kanaderi. Oružane snage BiH posjeduju samo nekoliko ispravnih helikoptera koji se mogu koristiti kao pomoć za gašenje požara i pri tome je iznimno komplicirana procedura za njihovu uporabu.

Loša opremljenost gasitelja, nejasna nadležnost za borbu protiv požara i iznimno težak teren produžavali su agoniju na području Jablanice.

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙