FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Jablanici prijete novi požari

Autor: zkre
MOSTAR, 22. kolovoza 2013. (Hina) - Vlasti u Jablanici u BiH ponovno su u četvrtak zatražile angažiranje kanadera i helikoptera upozoravajući da jedan dio požara koji više od 20 dana guta sve pred sobom prijeti naseljenim mjestima a novi požar prijeti odvijanju prometa na magistralnoj cesti prema Prozoru i hidroelektrani Jablanica.

"Na požarištu Donja Jablanica došlo je do proširenja požarne linije prema naseljenom mjestu. Na nekoliko krakova probijena je linija u dužini od oko 50 metara. Potrebno je hitno djelovanje helikoptera u poslijepodnevnim satima na to područje, kako bi se zaustavilo daljnje napredovanje požarne linije", navodi se u popodnevnom izvještaju o stanju na požarištima.

Kako su izvjestili na službenim stranicama općine Jablanica, stanje je teško na području brda Oskoruša, a požar je nemoguće gasiti s tla zbog teško pristupačnog i miniranog terena.

Jednim pravcem požarna linija se širi niz padine brda Oskoruša prema naseljenom mjestu Slatina, a drugim niz strme padine prema magistralnom putu prema Prozoru i napredovanja u pravcu brane Hidroelektrane Jablanica, te u pravcu visoke bukove šume koja nadvisuje naselja Mirke sa Bukovim podom i Baćinom. Iz općine Jablanica upozorili su da se radi o području koje je minirano te je nemoguće gasiti požar sa zemlje.

Stručni savjetnik za odnose s javnošću u Općini Jablanica i član Stožera Civilne zaštite Jablanice Omer Karić izjavio je lokalnim medijima da je na današnjoj sjednici zbog teškoga stanja na požarištima od vlasti na višim razinama u BiH zatražena uporaba kanadera kao i helikoptera Oružanih snaga BiH ističući da je lokalna vatrogasna postrojba iscrpljena te da nema ni kadrovskih ni materijalnih sredstava.

Hrvatski kanaderi djelovali su početkom kolovoza na požarištu kod Jablanice na sjeveru Hercegovine. Opožareno je područje od više stotina hektara, a vatru gase slabo opremljene i malobrojne vatrogasne postrojbe te helikopter Oružanih snaga BiH.

(Hina) xzkre ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙