FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Xinhua: sjetite se povoda za rat u Iraku

Autor: sbak
PEKING, 27. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Napad na Siriju bio bi opasan i neodgovoran a svijet bi se trebao prisjetiti da je i rat u Iraku počeo nakon američkih tvrdnji da Sadam Husein ima oružje za masovno uništavanje, što se poslije pokazalo netočnim, kaže u utorak u komentaru kineska državna agencija Xinhua.

Sjedinjene Države su sirijskom predsjedniku Bašaru al Asadu uputile jasnu poruku da vjeruju da je on odgovoran za napad kemijskim oružjem na civile prošlog tjedna. Xinhua kaže da zapadne zemlje sada preuranjeno zaključuju tko je koristio kemijsko oružje prije nego što su inspektori UN-a završili istragu.

"Takva retorika, kao i užurbane konzultacije Washingtona i njegovih saveznika pokazuje da su stavili strijelu u luk i ispalit će je čak i bez mandata UN-a", upozorava kineska agencija u komentaru na engleskom jziku.

"To bi bilo neodgovorno i opasno. Za početak trenutni scenarij podsjeća na pripremu za rat u Iraku koji su Sjedinjene Države inscenirale navodima o oružju za masovno uništavanje koje su se poslije pokazale netočne", naglašava Xinhua.

Komentari kineske državne agencije nemaju istu težinu kao službene izjave vlade u Pekingu ali one se mogu smatrati odrazom službenih kineskih stavova, kaže Reuters.

"U žaru krize sve bi uključene strane trebale ostati hladne glave, posebno one koje su nestrpljive da poduzmu vojnu akciju bez mandata UN-a", smatra Xinhua.

"Imperativ je da se SAD i one zemlje koje imaju sličan stav suzdrže od brzoplete oružane intervencije i puste UN da odigra svoju ulogu u odlučivanju o tome kako reagirati na pravi način", kaže agencija u komentaru.

(Hina) xsb ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙