FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Matica umirovljenika traži zaštitu najugroženijih umirovljenika

Autor: agrb
ZAGREB, 26. kolovoza 2013. (Hina) - Matica umirovljenika Hrvatska zatražila je danas da najugroženije umirovljeničke obitelji i dalje budu zaštićene kroz ostvarivanje prava na policu zdravstvenog osiguranja na teret državnog proračuna, s obzirom da će, ocijenili su, najavljene nove cijene dopunskog zdravstvenog osiguranja dodatno opteretiti najsiromašnije među njima.

Za njih je prioritet promjena formule za usklađivanje mirovina u novom Zakonu o mirovinskom osiguranju i uvođenje nove varijabilne formule "jer je postojeća u proteklih 14 godina dovela najveći broj umirovljenika do siromaštva u kojem jedva preživljavaju".

Matica podsjeća da je u Nacionalnom vijeću za umirovljenike i starije osobe, u kojem ona ima svoja dva predstavnika, već istaknuto da se umjesto sadašnjeg načina usklađivanja, u kojem se zbraja 50 posto rasta plaća i 50 posto rasta potrošačkih cijena, ide na novu, za umirovljenike povoljniju, varijabilnu formulu. Ona bi se temeljila na zbroju 80 posto rasta potrošačkih cijena ili plaća, zavisi koji je veći, i 20 posto onog koji je od njih imao manji rast.

Takva varijabilna formula usuglašena je i kao zajednički prijedlog Matice umirovljenika Hrvatske, Sindikata umirovljenika Hrvatske, Koordinacije umirovljeničkih udruga i parlamentarne Hrvatske stranke umirovljenika, a iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava je potvrđeno da se kao polazna osnova prihvaća takav pristup s tim što se još nastavlja razgovor oko navedenih postotaka.

Matica drži da u pripremama novog Zakona postojeća treba temeljito preispitati tri stupa mirovinskog osiguranja, kao i opstanak drugog stupa obvezne individualne kapitalizirane štednje, pri čemu se trebaju uzeti u obzir i iskustva drugih zemalja koje takav stup nisu uvele, ali i onih koje su ga formirale pa ukinule ili smanjile doprinose za njega.

Ne slažu se s povećavanjem doprinosa za drugi stup i upozoravaju na preveliki pritisak bankarskih i lobija financijskog kapitala "koji najmanje brinu o umirovljenicima, a najviše o svojim apetitima na umirovljenička sredstva iako već raspolažu s četvrtinom novca iz doprinosa za mirovinsko osiguranje".

Mišljenja su i da treba preispitati sadašnji sustav beneficiranog staža, no i da bi izdvajanje u posebne sektorske mirovinske fondove za vojsku, policiju, ribare i neke druge, kako se predlaže, moglo dovesti do ozbiljnijeg narušavanja mirovinskog sustava.

(Hina) xpp/xagrb ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙