FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UHBDR 91 poziva škole da prvi sat nastave posvete Domovinskom ratu

Autor: mkov
ZAGREB, 24. kolovoza 2013. (Hina) - Koprivnička Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91) poziva sve osnovne i srednje škole da prvi sat nastave u novoj školskoj godini posvete hrvatskom Domovinskome ratu, odnosno stvaranju hrvatske države.

U pozivu se navodi kako UHBDR 91 smatra da učenici danas ne uče dovoljno o danima pobjede i slave, te da među ostalim ne uče ni o onima koji su s njihova područja poginuli u ratu.

O tome se govori i piše općenito, kao da su brojke, a ne ljudi od imena i prezimena, navodi udruga smatrajući kako učenici više znaju i uče o turskim, rimskim, francuskim, njemačkim, partizanskim i inim bitkama nego o okupaciji niza područja Republike Hrvatske.

Po mišljenju UHBDR 91 većina učenika ne zna što znači ili što je značilo biti hrvatski vojnik, zbog čega su odlazili braniti Domovinu, iz kakvih su bili obitelji te što se s njima događalo i događa nakon što su se vratili svojim kućama.

Udruga upozorava kako gotovo ni jedna škola ne nosi ime po nekom poginulom junaku s prve crte obrane Domovinskog rata ili nekoj hrvatskoj ratnoj brigadi, pa zato predlaže da u svakom gradu i mjestu neka škola nosi ime po istaknutom hrvatskom branitelju ili ratnoj brigadi, poglavito iz njihove sredine.

Da nije bilo njihove žrtve i odlučnosti da brane i obrane svoj dom, UHBDR 91 samtra kako Hrvatska danas sigurno ne bi bila ni u Europskoj uniji.

(Hina) pp/xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙