FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosvjed na Žnjanu protiv građevinske poduzetnice

Autor: pgas
SPLIT, 20. kolovoza 2013. (Hina) - Skupina građana u splitskom naselju Žnjan danas je nakratko blokirala promet Tučepskom ulicom, prosvedujući protiv građevinske poduzetnice Marine Walner, optužujući ju da ih je prevarila nakon što su joj oni ustupili svoje zemljište u tom dijelu Splita.

Građani tvrde kako ih je građevinska poduzetnica Walner prevarila pošto im nije izgradila stambenu zgradu u kojoj bi bili zamjenski stanovi za njihovo zemljište, koje su joj ustupili za gradnju pristupne ceste stambenim zgradama koje na Žnjanu gradi građevna tvrtka „Elanija“ čija je vlasnica. Prosvjednici su rekli kako će zaštitu tražiti sudskim putem.

Marina Walner je optužbe odbacila.

Prosvjednici navode kako su neke od kuća na zemljištu koje su ustupili poduzetnici Marini Walner čak i srušene, a druge su derutne i stare i neuvjetne za život, ali se sada moraju vraćati u njih pošto je, kako su rekli, nedavno, Walner raskinula ugovor sklopljen prije pet godina a u međuvremenu nije izgradila zamjenske stanove.

„Po ugovoru koji smo potpisali 2008. godine gospođa Walner se obvezala da će izgraditi za nas zgradu sa 35 stanova. Međutim, prevareni smo, izbačeni smo iz svojih kuća“, rekla je danas jedna od prosvjednica Franka Trogrlić.

Prosvjednici su također rekli da im je po ugovoru iz 2008. godine Marina Wallner plaćala najamnine u podstanarskim smještajima ali ih je u svibnju ove godine izvjestila da raskida taj ugovor i poručila im da se vrate u svoje stare domove.

Marina Walner je izjavila da su nakon potpisivanja ugovora s njezinom tvrtkom "Elanija" vlasnici zemljišta stalno dolazili s "novim uvjetima", koji nisu bili obuhvaćeni tim ugovorom.

„Priznavali smo (zahtjeve) izvan ugovora i plaćali stanove, novce i neprestano se borili s novim nezasitim uvjetima. Ukupno smo potrošili više od dva milijuna eira“, navela je Walner za Hinu.

Po njenim riječima u slučaju raskida ugovora svaka strana vraća što je primila, te je ta opcija ponuđena i potpisnicima ogovora, ali je odbijena.

„Vlasnici zemljišta-potpisnici ugovora su se vratili u svoje kuće i mogu nazad uzeti svoju zemlju, ali to im ne odgovara. Sad silom i medijskim putem žele vršiti pritisak na sud i na 'Elaniju'“, kazala je Walner.

Potpisnici ugovora, vlasnici zemljišta, po navodima Marine Walner, stopirali su projekt njenoj tvrtki „uskrativši suglasnost bez koje nisu mogli dobiti dozvolu za građenje, tražeći opet nešto što nije ugovoreno“.

„Kako tome nismo vidjeli kraja sve smo predali sudu“, kazala je Walner.

(Hina) xpgas ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙