FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: jnah
ZAGREB, 19. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB

Ministar prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić rekao je večeras da je povezivanje hrvatskog juga prije svega pitanje Republike Hrvatske kao članice Europske unije, a ne pitanje Bosne i Hercegovine, te da je Hrvatska za opciju mosta ako za njegovu gradnju može dobiti više od 50 posto sredstava EU. "Pitanja povezivanja hrvatskog juga, dakle hrvatskog, europskog terirorija, pitanje je prije svega Republike Hrvatske kao članice Europske unije, nije to pitanje Bosne i Hercegovine. Dakle o tome odlučujemo mi, tj. odlučujemo zajedno u partnerstvu s našim kolegama, članicama Europske unije na koji način ćemo najbolje povezati hrvatski teritorij", rekao je ministar Hajdaš Dončić večeras za Dnevnik HRT-a upitan za komentar izjave bosanskohercegovačkog ministra prometa Damira Hadžića. Hadžić je za Dnevni avaz rekao kako se Pelješki most neće graditi, kako je neisplativ i da je cesta bolje rješenje. "Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture kao korisnik studije će u rujnu dobiti od konzultanata, koji su izabrani zajedno od strane Hrvatske i Europske komisije, rješenje predizvodljivosti, na koji način najbolje povezati hrvatski jug. Kad kažem najbolji način, govorim o načinu na koji Hrvatska može dobiti minimalno 50 posto besplatnih sredstva", istaknuo je.

DUBROVNIK

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić reagirao je danas na izjavu bosanskohercegovačkog ministra prometa da je Pelješki most neisplativ i da je cesta bolje rješenje, poručivši kako je Pelješki most za Hrvatsku geostrateški imperativ, a ministrova izjava neprimjerena. Ministar prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine Damir Hadžić u istupu u dnevnom Avazu kazao je kako se Pelješki most neće graditi, kako je neisplativ i kako u Hrvatskoj "nema tako neracionalnih osoba koje bi gradile Pelješki most". Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić ističe kako se nažalost ministar Damir Hadžić ovim na neprimjeren način upliće u interno hrvatsko pitanje, a pokazuje i da ne razumije problem o kojem govori. "Pelješki most nije puko pitanje povezivanje dvije hrvatske obale udaljene 2,4 kilometra, već je to hrvatski geostrateški imperativ povezivanja dva odvojena dijela teritorija i nikakvo drugo rješenje nije za ovu Županiju ni za RH prihvatljivo", ističe župan. "Nema tako neracionalnih osoba" u Hrvatskoj koje ne bi gradile Pelješki most, povezale krajni jug Hrvatske i otvorile put ekonomskom prosperitetu Pelješca, Korčule, Mljeta i Lastova, ističe župan u današnjem priopćenju.

DUBROVNIK

Dug Opće bolnice Dubrovnik u ovom je trenutku 125 milijuna kuna, ali on neće utjecati na rad bolnice kada su u pitanju pacijenti, rečeno je danas na sjednici Sanacijskog vijeća u Dubrovniku. Na sjednici se raspravljalo o sanacijskom programu koji bi trebao biti donesen krajem kolovoza i koji bi trebao stabilizirati poslovanje te zdravstvene ustanove. Sanacijski upravitelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Jerko Ferri Certić kazao je kako dug bolnice neće utjecati na rad bolnice kada su u pitanju pacijenti. Dodao je kako će se nastojati sanacijskim programom smanjiti troškove i povećati prihode, te kako neće biti otkaza ali ni novih zapošljavanja. Opća bolnica Dubrovnik posljednja je u Hrvatskoj koja je ušla u vladin sanacijski program, čemu su se protivili čelnici Dubrovačko-neretvnaske županije navodeći da država treba sanirati dug koji je nastao zbog nepostojećeg limita.

Sanacijski upravitelj kardiolog Jerko Ferri Certić imenovan je u srpnju, a u Sanacijskom vijeću su u ime Ministarstva zdravlja Velibor Drakulić, Ministarstva financija Nevenka Brkić te u ime zaposlenika dr. Zenan Karamehmedović.

ILOK

Ni treći dan potrage za Matom Papkom (51) iz Iloka, nestalom prilikom prevrtanja čamca u noći sa 16. na 17. kolovoza na Dunavu kod Iloka, nije dao rezultate, doznaje se večeras od voditelja akcije potrage HGSS-a Vinkovci Zlatka Becića. „U današnju potragu bilo je uključeno 10-tak ljudi, a tragalo se duž 5,5 kilometara obale Dunava od mjesta prevrtanja čamca do granice sa Srbijom“, rekao je Hini Becić te dodao da će se potraga za nestalim Papkom nastaviti sutra. Kako je javljano, u noći sa 16. na 17. kolovoza pri prevrtanju čamca u kojem se nalazilo devet osoba isplivavši na obalu spasilo se njih šestoro, dok su tri osobe nestale. Tijelo Ivane Miličević (29) pronađeno je odmah po nesreći, jučer ujutro kod „Ribičkoga doma“ u Iloku, 2,5 kilometara od mjesta nesreće, pronađeno je i tijelo njezina supruga Roberta Miličevića (40), dok se za nestalim Matom Papkom već treći dan bezuspješno traga.

(Hina) xjn yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙