FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ABH: zašto policija tolerira mržnju na utakmici u Vukovaru

Autor: dpos
ZAGREB, 17. kolovoza 2013. (Hina) - Akcija za bolju Hrvatsku (ABH) u prosvjednom pismu ministru unutarnjih poslova Ranku Ostojići, osvrćući se na izgrede srbijanskih navijača u Vukovaru na košarkaškoj utakmici između Srbije i Grčke, ocjenjuje kako hrvatska policija istodobno, dok se govori o suživotu i toleranciji, dopušta izgrede zasnovane na nacionalnoj mržnji, ne postupa prema izgrednicima i tolerira njihovo postupanje, što je, kako smatra nedopustivo, a u slučaju sličnih ponavljanja i ne sankcioniranja počinitelja, ABH smatra kako bi bilo moralno da ministar Ostojić dadne ostavku jer postupanje državnog resora kojeg vodi nije jednako prema svim građanima Republike Hrvatske.

ABH podsjeća kako skupina navijača Srbije tijekom utakmice u sportskoj dvorani u Borovu, nije skandirala ili bodrila svoju reprezentaciju, već iskoristili mogućnost za izražavanje govora mržnje, prema domaćinu prevenstva, Republici Hrvatskoj.

Kako se navodi, izgrednici su izvjesili srpsku zastavu na kojoj je ćirilicom bilo napisano ime Vukovara te uzvikivali „Ovo je Srbija“, ''Kosovo je srce Srbije'' i ''Vukovar je srce Srbije''.

Pokušaj policije koja se nalazila na osiguranju utakmice, da oduzmu zastavu nije dao rezultata, već je bila potrebna i pomoć u intervenciji, nakon čega se skupina srbijanskih navijača primirila, napominje ABH i dodaje kako su policajci obavljali opservaciju skupine, ali da je pritom izostalo detektiranje počinitelja kaznenih djela.

ABH smatra kako se nije postupalo ni po odredbama Zakon o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima. "Stoga oštro prosvjedujemo zbog ne postupanja policije u okviru propisanih zakonskih normi na sportskim natjecanjima te tražimo da se pronađu počinitelji prekršaja i kaznenih djela i da ih se propisano kazni, ali i da se preispita postupanje policije na toj utakmici.

(Hina) pp/xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙