FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Šogor nobelovca Liu Xiaoba pravomoćno osuđen na 11 godina zatvora

Autor: bnov
PEKING, 16. kolovoza 2013. (Hina/AFP) - Kineski sud pravomoćno je osudio u petak na 11-godišnju zatvorsku kaznu šogora dobitnika Nobelove nagrade za mir, potvrdio je njegov odvjetnik, a kineski disidenti smatraju da ova presuda protiv Liua Huia predstavlja dodatni pritisak vlasti na dobitnika Nobelove nagrade Liua Xiaoboa.

Liu Hui uhićen je u siječnju u okviru istrage o navodnoj prijevari s nekretninama i osuđen na prvostupanjskom sudu u lipnju na sudu u Huairou, predgrađu Pekinga na 11 godina.

"Presuda je potvrđena a i dalje mislimo da se radi o nepravednoj presudi", izjavio je u petak Mo Shaoping, odvjetnik Liu Huija, specijaliziran za zaštitu ljudskih prava.

Na suđenju je Liu Hui izjavio da se ne osjeća krivim. Njegova sestra Liu Xia, supruga zatočenog Nobelovca, izjavila je kako je zgrožena njegovom presudom na 11 godina zatvora. Nju vlasti uglavnom drže u kućnom pritvoru.

Liu Xiaobo kineski je književni kritičar, povjesničar, aktivist za ljudska prava i politički zatvorenik u Kini. Dobitnik je Nobelove nagrade za mir 2010. godine. Od 2003. bio je predsjednik Nezavisnog kineskog PEN centra. Zalaže se za političke reforme i ukidanje jednostranačkog sustava u Kini.

Kineske vlasti uhitile su ga 23. lipnja 2009. na temelju sumnje da "izaziva podrivanje državne vlasti". Na temelju te optužbe osuđen je na jedanaest godina zatvora.

Izabran je za dobitnika Nobelove nagrade za mir 2010. godine za "dugoročne i nenasilne napore u promicanju ljudskih prava u Kini". Kineske vlasti oštro su negodovale zbog toga i vršile diplomatski pritisak na brojne države u svijetu, kako bi se bojkotirala dodjela nagrade.

Onemogućen mu je dolazak na dodjelu nagrade, kao i njegovoj obitelji i prijateljima.

(Hina) xbnš yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙