FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: spuc
ZAGREB, 16. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta

SARAJEVO - Najmlađi britanski princ George Alexander Louis postao je počasnim članom nogometnog kluba "Željezničar" iz Sarajeva. Kako su priopćili iz uprave sarajevskog premijerligaša, prinčevu člansku kartu preuzeo je britanski veleposlanik u Bosni i Hercegovini Nigel Casey koji će kartu proslijediti članovima kraljevske obitelji. U sarajevskom su klubu došli na ideju da novorođeni britanski princ postane član Željezničara provodeći promotivnu akciju pod nazivom "Budi Željo". Veleposlanik Casey zahvalio je upravi "Željezničara" i najavio svoj dolazak na neku od narednih utakmica te momčadi. Princ George rođen je 22. srpnja kao prvo dijete princa Williama i njegove žene Catherine. Za sada je jedino unuče princa Charlesa i tragično preminule princeze Diane i smatra se nasljednikom britanskog prijestola.

PEKING - Poznata umjetnička skupina Cirque du Soleil ostavila je 15.000 gledatelja u Pekingu vidno šokiranima kada se na golemom ekranu pojavila zabranjena kultna slika prosvjednika ispred tenkova tijekom gušenja pobune na trgu Tiananmen, javljaju u četvrtak američki mediji. Politički nabijena slika samog, bespomoćnog prosvjednika koji je zaustavio kolonu tenkova na suzbijanju prosvjeda 1989. bila je vidljiva četiri sekunde kao dio montaže prosvjedne simbolike tijekom izvedbe na pjesmu Michaela Jacksona "They Don't Care About Us", doznaje sa s internetske stranice časopisa That's Beijing. "U gledalištu je nastao tajac", napisao je urednik stranice Stephen George. "Sama činjenica da je ta slika prikazana tako javno i na tako golemom ekranu pred tako puno ljudi i to baš u Pekingu, od svh ostalih mjesta na svijetu, prilično je radikalna stvar. I kao što je komentirao moj prijatelj, ne mogu zamisliti da ikada više svjedočim prikazivanju te slike u Pekingu, čak i da ovdje ostanem sljedećih 50 godina", dodao je Stephen. Njegovi komentari kasnije su nestali s internetske stranice časopisa. Prikazivanje fotografije pa čak i samo spominjanje pokolja na Tiananmenu je u Kini zabranjeno pa se postavlja pitanje kako se to dogodilo. Laura Silverman iz trupe Cirque du Soleil kazala je da je slika povučena i da se više neće prikazivati. Kanadska trupa je prije gostovanja u Kini dostavila prikaz cijelog spektatka na odobrenje kineskom ministarstvu kulture, kao što se to zahtjeva od svih stranih gostujućih skupina.

PEKING - Zoološki vrt u središnjoj Kini koji je golemog tibetanskog mastifa podvalio kao afričkog lava nije uspio zavarati 6-godišnjeg dječarca koji se čudio kako lav može lajati, prenosi u četvrtak kineski tisak. "Pokušati podvaliti psa pod lava znači izrugivati se s posjetiteljima", kazala je dječakova majka Liu. Ravnatelj zoološkog vrta Luohe u provinciji Hanan je kazao da će ispraviti "pogrešku". Golemi i moćni, žućkastosmeđi tibetanski mastifi imaju sličnosti s lavovima, no ovakve "pogreške" nisu rijetke u kineskim zoološkim vrtovima koji su često i na udaru kritika zbog lošeg postupanja i nebrige prema životinjama.

LONDON - Kaskader koji je skočio padobranom prerušen u Jamesa Bonda na svečanom otvaranju Olimpijskih igara u Londonu 2012., poginuo je u srijedu u Švicarskoj leteći u posebnom odijelu s krilima, "wingsuitu", objavili su britanski mediji i švicarska policija. Mark Sutton (42) pao je u srijedu na greben pored Marignyja, blizu francuske granice, tijekom trodnevnog wingsuit letenja, ekstremnog sporta koji se sastoji u letenju u posebnom odijelu s krilima, izvješćuje u četvrtak dnevnik Sun. Nekadašnji vojni časnik bio je dubler Daniela Craiga u jednom od najupečatljivijih prizora sa svečanog otvaranja Olimpijskih igara, udružen s drugim kaskaderom prerušenim u kraljicu Elizabetu II. Švicarska policija je objavila da je 42-godišnji Britanac poginuo tijekom wingsuit leta blizu Trienta u kantonu Valais ne navodeći njegov identitet. Snage reda istaknule su da je muškarac skočio iz helikoptera na visini od 3300 metara zajedno s još jednim muškarcem. Gary Connery, kaskader koji je dublirao kraljicu na svečanom otvaranju OI u Londonu 2012., odao je u Sunu počast Marku Suttonu.

ZAGREB - Internetski pretraživač Google u četvrtak je svoj logotip posvetio slavnom hrvatskom kiparu i arhitektu Ivanu Meštroviću povodom 130. obljetnice njegova rođenja. Na početnoj stranici Googlea, koji ilustracijama i izmjenama svoga 'doodlea' na početnoj stranici ima običaj obilježavati važne datume i događaje, danas je prikazan slavni hrvatski umjetnik kako dovršava kiparski portret jednog od likova iz svog "Kosovskog ciklusa". Klikom na 'doodle' otvaraju se internetske stranice posvećene Meštroviću. Ivan Meštrović, rođen u Vrpolju 15. kolovoza 1883. godine, jedan je od najvažnijih svjetskih kipara XX. stoljeća, a osobito su cijenjena njegova djela vjerske tematike. Umro je u South Bendu u Sjedinjenim Državama 16. siječnja 1962. godine.

(Hina) xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙