FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: spuc
ZAGREB, 14. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

LOS ANGELES - Grafit britanskog uličnog umjetnika Banksyja nacrtan na zidu benzinske crpke u Hollywoodu stavit će se na dražbu u prosincu na Beverly Hillsu, priopćila je u utorak dražbovna kuća Julien's. Grafit pod nazivom "Flower Girl" ("Djevojka s cvijetom"), izrađen pomoću soboslikarske šablone i crnog spreja, prikazuje djevojčicu s košarom ispred goleme biljke koja umjesto cvijeta ima nadzornu kameru sa štakorovim repom - čest motiv u Banksyjevoj umjetnosti. Grafit veličine 2,7 x 2,4 m nacrtao je 2008. na zidu benzinske crpke od bijele opeke u četvrti Hollywoodu u Los Angelesu. Stavit će se na dražbu 5. prosinca u Beverly Hillsu. "Ova rijetka prilika da posjedujete grafit velikog formata s Banksyjevih početaka, bit će ujedno prvi put da se neko njegovo djelo prodaje na dražbi u Sjedinjenim Državama", ističe kuća Julien's Auctions u priopćenju. Pretpostavlja se da je Banksy, koji svoj identitet ljubomorno drži u tajnosti, rođen u Bristolu, na jugozapadu Engleske. Umjetnik stvara svoja djela miješajući humor i kritiku: tako je u New Orleansu oslikao zidove nakon uragana Katrine a na Zapadnoj obali zid koji dijeli Izraelce od Palestinaca. Banksy je snimio i dokumentarni film "Načinite zid!" u kojemu govori o svome radu, ne otkrivajući lice. Film je 2011. bio nominiran za Oscara za najbolji dokumentarni film.

LONDON - Jon Brookes, bubnjar britanskog indie benda The Charlatansa, umro je od tumora na mozgu u 44. godini, objavio je BBC. Brookes je u sklopu višegodišnjeg liječenja imao nekoliko operacija, a još je ovoga ljeta radio na novom materijalu s grupom. Umro je u bolnici u utorak ujutro. "Jon Brookes, moj prijatelj, naš bubnjar i nadahnuće mnogima, preminuo je jutros. Shrvani smo. Jon je bio briljantan bubnjar, inspiracija, osnivač Charlatansa, dio naše obitelji i prijatelj svima u i oko benda", napisao je frontmen grupe Tim Burgess na Twitteru. Brookes je rak na mozgu otkriven pošto se srušio na pozornici na koncertu u Philadelphiji 2010. godine. The Charlatans su osnovani 1989. i u karijeri su snimili 11 studijskih albuma, od kojih su tri dospjela na prvo mjesto britanske top ljestvice albuma. Najuspješniji su im singlovi "The Only One I Know", "Can't Get Out Of Bed" and "One To Another". Grupa je 2009. godine nastupila na u međuvremenu ugašenom Rokaj festivalu na zagrebačkom Jarunu.

SEUL - Korejski Institut za napredne tehnologije u srijedu je predstavio najmanji komercijalni automobil na svijetu, koji je k tome i sklopiv, objavili su svjetski mediji. Stručnjaci su dizajnirali automobil težak 500 kilograma i dug 2.8 metara. Kada se parkira, stražnji dio dvosjeda može se podići i "složiti" na prednji dio čime se duljina skraćuje na 1.65 metara. Stručnjaci kažu da čak tri tako "složena" automobila mogu stati na jedno standardno parkirno mjesto, prenose mediji.

LOS ANGELES - Uspješni poduzetnik i milijarder Elon Musk objavio je nacrte "supertunela", ultrabrzog transportnog sustava kojim bi se od Los Angelesa do San Francisca putovalo 30 minuta, objavio je u utorak CNN. Musk, osnivač PayPala i vlasnik kompanija za komercijalne svemirske letove Space-X i proizvodnju električnih vozila Tesla, rekao je da je oko 1.000 radnika iz obje tvrtke radilo na projektu, visećoj cijevi koja bi automobile pokretala gotovo brzinom zvuka. Musk kaže da je ideja slična starim pneumatskim cijevima kojima se pošta i paketi šalju između zgrada, ali će koristiti puno manji tlak i tako sačuvati dosta energije. Automobile će kroz cijev vući niz elektromotora, a svaki će automobil sprijeda imati ventilator koji će s putanje micati zrak. Taj će se isti zrak potom potiskivati pod automobil stvarajući zračni jastuk na kojem će vozila lebdjeti. Cijeli sustav pokretat će solarne ploče postavljene na krovu tunela, rekao je Musk. Sam tunel moguće je izgraditi nad zemljom i slijedio bi smjer autoceste 5 koja povezuje Los Angeles i San Francisco. Musk tvrdi da bi bio šest puta brži i koštao manje od jedne desetine novca potrebnog za izgradnju brze željeznice u Kaliforniji koja se procijenjuje na 70 milijardi dolara.

LONDON - Po prvi puta je u Velikoj Britaniji najpopularnije ime za djecu postalo Muhamed u svojih 11 oblika. Po podacima britanskog Nacionalnog ureda za statistiku, koje je prenio tabloid Daily Express, tipično muslimansko ime u posljednjih deset godina se na ljestvici popularnosti popelo za 42 mjesta i sada je ispred imena Harry i Oliver. To je očit dokaz da će Velika Britanija, kako pokazuju i druga posljednja istraživanja, u idućih 40 godina postati etnički najraznolikija zemlja zapada. Po podacima popisa stanovništva iz 2011. većina stanovnika engleskih gradova poput Leicestera, Lutona i Slougha već pripada etničkim manjinama.

MOSKVA - Ruski kirurg uhićen je nakon što je uzeo vrećicu s pet grama heroina koje je prethodno izvadio iz pacijentova želuca, izvijestila je u utorak ruska policija. "Liječnik je bio pod utjecajem narkotika u vrijeme kad smo ga uhitili", priopćila je policija iz Krasnojarska u Sibiru i dodala da mu prijeti kazna od 15 godina zatvora.Liječnik, čiji identitet nije otkriven, odbio je odgovarati na pitanja istražitelja bez odvjetnika. Nepoznato je je li uhićen i pacijent.

PEKING - Utjecajni Kinez koji je na vrhu nebodera u Pekingu sagradio vilu mora srušiti svoju "kulu u zraku", po odluci općinskih vlasti, kako prenosi AFP. Zhang Biqing, bivši općinski vijećnik, kupio je 2007. stan od stotinjak četvornih metara na zadnjem katu tog nebodera s 26 katova. Zhang, direktor tvrtke specijalizirane za tradicionalnu kinesku medicinu, koji je očito patio od kompleksa više vrijednosti, odlučio je srušiti svoj "penthouse" i ondje posaditi drveće i zelenilo te postaviti goleme umjetne stijene koje će biti ukras novoj, puno većoj kući. Kako prenose kineski mediji stanari zgrade su se više puta žalili na buku tijekom velikih radova koje je Zhang poduzeo i upozoravali na opasnost od narušavanja statike zgrade. Ovom neobičnom graditeljskom pothvatu koji se prostire na više od tisuću četvornih metara, bila je posvećena reportaža kineske državne televizije CCTV-a, a u utorak je bio i tema komentara kineskih medija. Općinske vlasti su nakon toga reagirale i dale vlasniku 15 dana za rušenje vile. Kinezi, koji zbog visokih cijena teško dolaze do nekretnine, često se ljute zbog nezakonitih povlastica koje uživaju bogati i moćni pojedinci, osobito u graditeljskom sektoru.

LONDON - Lady Gaga objavila je novi singl "Applause" tjedan dana prije nego što je bilo predviđeno jer su neki dijelovi snimke već procurili na internet, prenosi BBC. Singl je objavljen na iTunesu i YouTubeu. "Applause" prvi novi materijal te američke pop zvijezde od 2011. godine. Izvorno je trebao biti objavljen 19. kolovoza, ali je Lady Gaga pod pritiskom curenja dijelova snimke na internetu, i to loše kvalitete, odlučila pomaknuti rok. Curenje novih materijala velikih glazbenih zvijezda prije službene objave gotovo da je postalo pravilo. Od važnijih izdanja ove godine, jedino je David Bowie uspio 'sačuvati' svoj novi album. Singl "Applause" dio je novog albuma ARTPOP koji će biti u cijelosti objavljen u studenome. Bit će to Gagin treći studijski album. Očekuje se da će novi singl uživo predstaviti na dodjeli MTV-jevih nagrada 25. kolovoza.

SEUL - Sjeverna Koreja, jedna od najzatvorenijih zemalja u svijetu, predstavila je uređaj za koji tvrdi da je multifunkcionalni telefon domaće proizvodnje, prenosi u utorak KCNA, službena novinska agencija te komunističke zemlje. Za uređaj Arirang, nazvan po popularnoj korejskoj pjesmi, doznalo se u prigodi posjeta sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-Una tvornici proteklog vikenda, izvijestila je agencija. KCNA dodaje da je vođa tijekom posjeta informiran o "karakteristikama, kvaliteti i pakovanju mobilnog telefona Arirang". Analitičari pak misle da se ovaj pametni telefon, koji se koristi Googleovim operativnim sustavom Android, najvjerojatnije proizvodi u susjednoj Kini, saveznici Sjeverne Koreje. Na fotografijama koje je objavila agencija vide se radnici koji pregledavaju i pakiraju telefone, ali se ne vide proizvodne trake. Neki analitičari ističu da će vlasti ovim telefonom moći bolje pratiti razgovore građana. Premda Sjevernokorejci žive u najzatvorenijoj zemlji u svijetu, informacijske tehnologije nisu im potpuna nepoznanica. Gospodarski razvoj u Sjevernoj Koreji moguć je samo ako ne ugrožava komunistički režim gdje se vlast već tri naraštaja prenosi s oca na sina, od osnivača dinastije Kim il-Sunga do danas njegova unuka Kim Jong-Una. Intranet, dostupan u veoma maloj mjeri, odsječen je od svijeta i objavljuje samo informacije koje odobri vlast. Pravi internet je namijenjen samo eliti od najviše tisuću ljudi. No 95 posto stanovništva nema mobitela niti intraneta.

(Hina) xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙