FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dugogodišnji slovenski šef diplomacije Rupel u mirovini

Autor: lfia
, 31. srpnja 2013.(Hina) - Jedan od najeksponiranijih slovenskih političara i dugogodišnji ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel od srijede je službeno i protiv svoje volje umirovljen odlukom ministarstva vanjskih poslova.

Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec obavijestio je prije više mjeseci Rupela da s 31. srpnja odlazi u mirovinu prema pravilima zakona o stabilizaciji javnih financija prema kojemu slovenski javni službenici koji ispunjavaju oba zakonska uvjeta automatski se šalju u mirovinu, osim ako vlada ne zaključi da ih nema tko zamijeniti.

Rupel (67) je ispunio oba uvjeta, i godine života i godine staža, pa se povlači s mjesta generalnog konzula u Trstu, na koji ga je lani imenovala bivša vlada Janeza Janše.

Na Rupelovu opasku da je riječ o političkim motivima za njegovu smjenu jer je član Janšine stranke i da je žrtva diskriminacije Erjavec je reagirao tvrdnjom da ima dosta mlađih i sposobnih diplomata koji kandidiraju za diplomatske položaje, te da će zbog istih zakonskih odredbi o štednji koja važi i za mjinistarstvo vanjskih poslova ove godine u mirovinu ići 8, a iduće godine 9 diplomata.

Rupel je jedna od najistaknutijih figura slovenske politike zadnjih desetljeća. Intelektualac, sociolog i pisac bio je ministar vanjskih poslova Slovenije u vrijeme njena osamostaljivanja i borbe za nbezavisnost, a na istoj funkciji bio je kasnije i u više različitih koalicijskih vlada.

Do 2004. bio je član tada najjače stranke, Liberalnih demokrata (LDS) i ministar vanjskih poslova u tadašnjkoj vladi premijera Antona Ropa. Rop ga je smijenio nekoliko mjeseci pred izbore na jesen te godine, kad je Rupel sluteći izborni poraz ljevice na izborima stranku javno prozvao da se je od političkog centra okrenula previše prema ljevici. Nakon smjene i isključenja iz stranke Liberalnih demokrata Rupel je postao član Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše, te nakon nekoliko mjeseci "pauziranja", u novoj vladi desnog centra formiranoj nakon izbora ponovo zauzeo mjesto ministra vanjskih poslova.

U Hrvatskoj je javnosti Rupel ostao zapamćen po mnogim ne baš diplomatski izjavama u kojima je hrvatsku stranu u vezi međudržavnih prijepora, osobiti onih vezanih na ZERP i granično pitanje, sumnjičio za nevjerodostojnost i kršenje dogovora. To je osobito dolazilo do izražaja u situacijama kad je Ljubljana stavljala rezerve na otvaranje pojedinih pregovaračkih poglavlja u pregovorima Hrvatske s EU-om o punopravnom članstvu.

Rupel je tijekom političke karijere među ostalim bio i gradonačelnik Ljubljane, te slovenski veleposlanik u SAD-u, ali na tim položajima nije ostao do kraja mandata nego se uvijek vraćao u središte državne politike i vladu.

Rupel je autor više beletrističkih djela, te memoara o godinama slovenskog osamostaljenja.

Rupel je u prvoj polovici 2008. djelovao i kao vanjskopolitički savjetnik kojega je na svoju želju zbog Rupelovih političkih veza angažirao tadašnji premijer Borut Pahor, ali je od Pahor njegov angažman kasnije morao opozvati nakon prosvjeda svojih koalicijskih partnera u vladi zbog kontroverznih Rupelovih izjava kojima je dovodio u pitanje vladinu vanjsku politiku i tadašnjeg šefa diplomacije Samuela Žbogara.

(Hina) xfl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙