FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snažan rast prometa u američkoj maloprodaji

Autor: mkuz
WASHINGTON, 13. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Promet u američkoj maloprodaji zabilježio je u srpnju najveći skok u sedam mjeseci, signalizirajući ubrzavanje gospodarskog rasta, pokazali su u utorak podaci američke vlade.

Ako se izuzmu automobili, benzin i građevinski materijal, promet u maloprodaji poskočio je u prošlom mjesecu za 0,5 posto, objavila je vlada. Ti su podaci ključna komponenta osobne potrošnje, najvećeg pokretača američkog gospodarstva, na koji po nekim procjenama otpada oko 70 posto BDP-a.

Srpanjski rast najveći je od prosinca i nagovješćuje da gospodarstvo možda ponovo ubrzava, nakon što su ga u prvoj polovini godine pritisnuli povećani porezi i smanjenja javne potrošnje.

"Domaćinstva možda troše malo slobodnije, nakon nedavnog povećanja zapošljavanja", rekao je Paul Dales iz londonskog Capital Economicsa.

Ekonomisti obuhvaćeni Reutersovom anketom prognozirali su rast po stopi od oko 0,3 posto.

Predsjednik Feda Ben Bernanke prošlog je mjeseca kazao da bi američka središnja banka već do kraja ove godine mogla početi smanjivati mjesečne kupovine obveznica, usmjerene na spuštanje troškova zaduživanja i poticanje zapošljavanja. Fed trenutno kupuje dugoročne obveznice u vrijednosti 85 milijardi dolara mjesečno.

Mnogi ekonomisti predviđaju da će Fed početi smanjivati taj iznos već idućeg mjeseca a podaci iz maloprodaje povećavaju te izglede.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙