FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 13. kolovoza 2013. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 12,30 sati

SISAK -Nakon istjecanja veće količine loživog ulja iz spremnika sisačke Opće bolnice u rijeku Kupu, danas je ovlaštena tvrtka počela sanaciju interne i dijela gradske kanalizacije Siska. Iz spremnika goriva u kotlovnici sisačke bolnice tijekom subote i nedjelje, zbog oštećenja ventila, iscurilo je oko 4500 litara goriva. Od toga u separatoru se zadržalo oko dvije tisuće litara, dok je oko dvije i pol tisuće litara goriva iscurilo u gradsku kanalizaciju, a potom iz kanalizacijske cijevi u u Lađarskoj ulici, u rijeku Kupu. Na rijeci, međutim, nema većeg onečišćenja, jer je na vrijeme postavljena plutajuća brana. Na mjestu ekološkog incidenta danas je očevid obavio državni vodopravni inspektor. Očevid je jučer provela i policija te je započelo kriminalističko istraživanje kako bi se pronašao počinitelj koji je oštetio ventil na spremniku goriva. Istraga treba utvrditi, kako se neslužbeno doznaje, je li riječ o nestručnom i neodgovornom rukovanju instalacijama, krađi ili drugom.

ZAGREB - U program volontiranja studenata u Hrvatskom saboru, i ove će akademske godine kao i prethodne četiri otkada se program provodi, biti uključeno gotovo šezdeset izvrsnih studenata završnih godina prava i politologije, što znači da je gotovo trećina saborskih zastupnika pokazala interes za rad s volonterima. Za volontiranje u predstojećoj godini interes je iskazalo oko 120 studenata, a do sada su za rad s njima interes iskazala 53 zastupnika, ističe voditeljica saborske Službe za građane Ružica Šimunović napominjući međutim, kako dosadašnje iskustvo pokazuje kako bi se tijekom rujna moglo očekivati da će interes iskazati bar još pet, šest zastupnika. "To je posao na obostranu korist jer student-volonter može biti od velike pomoći saborskom zastupniku, no zastupnik-mentor mora s njime raditi, što predstavlja svojevrsno volontiranje i za samog zastupnika", ističe Šimunović. Studenti volonteri svojim mentorima pomažu u iščitavanju zakonskih prijedloga, pripremanju materijala za sjednice, komparativnoj analizi legislative drugih zemalja ali i praćenju medija i javnih nastupa svojih mentora.

VINKOVCI - Arheolozi vinkovačkog Gradskog muzeja pronašli su rijedak zlatni prsten, najvjerojatnije iz 3. stoljeća, te 200-tinjak drugih predmeta, tijekom istražnih radova na lokaciji izgradnje budućeg Centra za digitalizaciju podataka Državne geodetske uprave u Vinkovcima. Arheološki radovi u Glagoljaškoj ulici u Vinkovcima traju već desetak dana, a osim prstena pronađeno je i oko 400 kilograma ulomaka keramike koja, prema preliminarnom vještačenju, pripada razdoblju od 1. do 6. stoljeća, te više od 200 posebnih nalaza od metala, keramike i kamena. "Prsten je iznimno zanimljiv jer smo ga pronašli u jednom od slojeva, što znači da ga je neka od Cibaličanki koja ga je nosila, najvjerojatnije, izgubila. Na prstenu se nalazi prikaz zeca ili miša koji gricka cvijet, što je simbol sreće, dok se iznad samog ruba prstena nalazi tzv. urokljivo oko, koje je onoga koji je prsten nosio štitilo od nesreće", objašnjava kustos Gradskog muzeja u Vinkovcima Hrvoje Vulić. Na nalazištu je pronađena i velika količina novca iz rimskog razdoblja te, što je posebice zanimljivo i iznimno rijetko, djelomično fosilizirani ostaci izmeta. Voditeljica arheoloških radova u Glagoljačkoj ulici, kustosica Anita Rapan Papeša naglašava kako se lokacija nalazišta nalazi nedaleko zapadnog ruba Cibala, koje su u rimsko doba bile značajan grad na ovom području.

ZAGREB - Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) poziva alergičare na oprez zbog sezone cvatnje ambrozije, jednogodišnje korovske biljka čiji je pelud jedan od najznačajnijih alergena u zraku. Kihanje, svrbež očiju i otežano disanje samo su neki od neugodnih simptoma s kojima se bore alergičari. Zrna peluda ambrozije lijepe se za sluznicu gornjih dišnih putova te dovode do alergijske reakcije kod osjetljivih osoba, umanjuju kvalitetu života i remete san. Alergičarima se preporučuje da u razdoblju cvjetanja ambrozije što više borave u zatvorenom prostoru, češće peru ruke i kosu te održavaju higijenu dišnih putova izotoničnim otopinama. Ako se pored respiratornih tegoba, primijete i teži simptomi kao što su problemi s probavom praćeni povraćanjem i dijarejom, preporuka je da se osoba javi svojem obiteljskom liječniku, navode u HZZO-u.

DUBROVNIK - Jugozapadno od rta Oštro u teritorijalnom moru Republike Hrvatske zatečena je u protuzakonitom ribolovu crnogorska ribarica, doznaje se danas u dubrovačkoj policiji. Brod dug 13,5 metara zatečen je jučer neposredno nakon što su s njega u more bačene dvije mreže. Crnogorska ribarica je prepraćena u Luku Molonat u Konavlima, gdje je još pod nadzorom policije, a na brodu su bili zapovjednik i jedan član posade, oboje državljani Crne Gore. Uz optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o morskom ribarstvu i Zakon o strancima, danas su dovedeni na Prekršajni sud u Dubrovnik.

OSIJEK - Osječko-baranjska policija traga za nepoznatim razbojnicima, koji su, uz prijetnju oružjem, opljačkali automat-klub u Divaltovoj ulici u Osijeku. Iz Policijske uprave osječko-baranjske izvijestili su da su dvije nepoznate maskirane osobe sinoć oko 20,50 sati, zaprijetivši vatrenim oružjem, od 29-godišnje i 31-godišnje djelatnice otuđile više desetaka tisuća kuna.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙