FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Investitori na europskim burzama čekaju nove pokazatelje

Autor: scvi
LONDON, 13. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Na europskim burzama cijene dionica jutros su blagom plusu, dok investitori iščekuju objavu ključnih makroekonomskih pokazatelja koji bi im trebali dati nove smjernice u vezi stanja u gospodarstvu eurozone.

Londonski FTSE indeks oko 9,30 sati bio je u plusu 0,24 posto, frankfurtski DAX indeks 0,25 posto, a pariški CAC 0,18.

„Možda će novi poticaj tržištima biti bolji od očekivanja podaci. Danas očekujemo zanimljive objave – njemački ZEW indeks povjerenja investitora i indeks industrijske proizvodnje u eurozoni“, kažu u investicijskom društvu IG Markets.

Analitičari procjenjuju da je industrijska proizvodnja u lipnju u eurozoni porasla 0,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, a da je njemački ZEW indeks u kolovozu dosegnuo 40 bodova, nakon srpanjskih 36,3 boda.

Ipak, investitori će biti na oprezu pred sutrašnju objavu podatka o BDP-u eurozone za drugo tromjesečje. Procjenjuje se da je gospodarstvo poraslo 0,2 posto, te tako napokon izašlo iz recesije koja je započela krajem 2011. godine.

A medijsko izvješće o tome da japanski premijer Shinzo Abe razmatra smanjivanje poreza na dobit pozitivno je jutros utjecalo na Tokijsku burzu. Tokijski Nikkei ojačao je 2,34 posto, na 13.835 boda, oporavivši se tako nakon što je jučer kliznuo na najnižu razinu od kraja lipnja uslijed slabijeg od očekivanja podatka o rastu BDP-a u drugom tromjesečju.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙