FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski burzovni indeksi stagniraju nadomak najviših razina u dva mjeseca

Autor: scvi
LONDON, 12. kolovoza 2013. (Hina/Reuters) - Cijene dionica na europskim burzama danas stagniraju oko najviših razina u zadnja dva mjeseca, dok najveće dobitke ostvaruje rudarski sektor zbog dobrih makroekonomskih pokazatelja Kine, najvećeg svjetskog potrošača sirovina.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oko 9,30 sati bio je u plusu 0,05 posto, na 1.230 bodova.

Istodobno, londonski FTSE indeks bio je u plusu 0,8 posto, frankfurtski DAX indeks 0,24 posto, a pariški CAC 0,3.

Uz krajem prošloga tjedna objavljene pozitivne podatke o industrijskoj proizvodnji i vanjskotrgovinskoj razmjeni Kine, investitore ohrabruje i današnji članak u South China Morning Postu da će vlasti u Pekingu pripremiti financijske poticaje za ključne gradove i provincije, kako bi dodatno ubrzale gospodarski rast.

„Kina je najveći svjetski kupac sirovina, i svaka stabilizacija njezina rasta ide u korist globalnom gospodarstvu, a najveći dobitnik obično je rudarski sektor“, kaže Koen De Leus, ekonomist pri KBC-u.

Cijene dionica rudarskih kompanija ojačale su jutros u prosjeku 0,7 posto.

Investitori danas očekuju prvu procjenu bruto domaćeg proizvoda Grčke za drugo tromjesečje, te rezultate aukcije obveznica Italije, Njemačke i Francuske.

Nakon podatka o grčkom BDP-u, u srijedu će biti objavljene i prve procjene BDP-a Francuske, Njemačke i eurozone. Ekonomisti procjenjuju da će podatak za eurozonu pokazati rast BDP-a za 0,2 posto.

Objave poslovnih rezultata kompanija danas su skromne. Tijekom dana očekuju se poslovni rezultati OMV-a.

U međuvremenu, Telekom Austrija je izvijestila o padu prihoda u drugom ovogodišnjem tromjesečju za 1,9 posto na 1,04 milijarde eura, te padu EBTDA-e za 0,5 posto, na 330,3 milijuna eura.

I dok je većina azijskih burzi danas bila u plusu, na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks bio pod pritiskom slabijeg od očekivanja podatka o BDP-u Japana.

U jednom trenutku bio je na gubitku 1,4 posto, na najnižoj razini u zadnjih šest tjedana, no nakon toga uspio je nadoknaditi dio gubitaka, te je trgovanje završio u minusu 0,7 posto, na 13.519 bodova.

Japansko gospodarstvo, treće po veličini u svijetu, u drugom tromjesečju ostvarilo je godišnju stopu rasta od 2,6 posto, dok su ekonomisti očekivali 3,6 posto.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙