FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Splitsko ljeto: Koncert kvinteta Gomalan brass

Autor: imli
SPLIT, 9. kolovoza 2013. (Hina) - U sklopu Splitskog ljeta večeras je u Meštrovićevim Crikvinama-Kaštilac nastupio puhački kvintet Gomalan brass i izveo djela Giuseppea Verdija i Richarda Wagnera, dvojice glazbenih velikana kojima se ove godine obilježava 200. godišnjica rođenja.

Ovaj je kvintet na splitskom koncertu izveo Verdijeve uvertire iz Nabucca i Aide, te ulomke iz Aide: Preludij, Ples svećenica, Ples crnčića, balet iz drugog čina te Zbor svećenika i Trijumfalni marš. Na repertoaru je bio i Wagnerov Tannhauser - Zbor hodočasnika, Majstori pjevači - Preludij I. čina, Lohengrin - Preludij III. Čina.

Puhački kvintet Gomalan osnovali su 1999. članovi najprestižnijih svjetskih orkestara, Čikaškog simfonijskog orkestra, Frankfurtske opere, Milanske skale, Akademije Santa Cecilia, Torinskog Teatro Regio te RAI orkestra. Koncertirajući originalni repertoar ali i djela operne, klasične i filmske glazbene literature u vlastitom aranžmanu, zanijeli su publiku i kritiku širom svijeta.

U studenom 2001. osvojili su jednu od najprestižnijih svjetskih puhačkih nagrada, prvo mjesto na Međunarodnom puhačkom natjecanju u njemačkom Passau.

Roger Bobo, dirigent, virtuoz na tubi i puhačka legenda o njima je rekao: "Gomalan kvintet najčudesniji je puhački kvintet koji sam ikada susreo. Koncert ovog izvanrednog ansambla je nezaboravno iskustvo."

Iznimne izvođačke osobine priznaje im i glasoviti dirigent Zubin Mehta: "Ovo je velika grupa, nesvakidašnje virtuoznosti i glazbene vještine," ocijenio je Mehta. Mnoge radio postaje emitiraju njihove koncerte, primjerice Radio Vatikan, Radio Classica, Radio Canada i Radio Rai Tre, za koji su izveli nekoliko svjetskih premijera.

Svoja prva dva CD-a Gomalan je snimio za Summit Records, a treći, snimljen za Naxos, jedan je od najpreuzimanijih na portalu "classicsonline.com". Četvrti je snimljen da proslavi deset godina djelovanja ansambla, a tijekom 2010. napravljen je i koncertni DVD zajedno s dokumentarcem o djelovanju kvinteta.

Članovi kvinteta su Marco Braito (truba), Marco Pierobon (truba), Nilo Caracristi (rog), Gianluca Scipioni (trombon) i Stefano Ammannati (tuba).

(Hina) xpgas yiml

An unhandled error has occurred. Reload 🗙