FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Večer hrvatske kulture i književnosti u Europskom parlamentu

Autor: svuk
BRUXELLES, 10. srpnja 2013.(Hina) - Hrvatska kultura i književnost bile su temom predavanja organiziranog u srijedu navečer u knjižnici Europskog parlamenta u Bruxellesu u povodu ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Večer hrvatske kulture i književnosti organizirao je HDZ-ov zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković u suradnji s knjižnicom Europskog parlamenta, a govornici su bili tajnik Razreda za književnost HAZU-a akademik Ante Stamać i predsjednik Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač.

"Moja je ideja bila da na samom početku našeg članstva dovedem dva ugledna predstavnika hrvatske kulture i književnosti kako bi europskoj publici i Hrvatima u Bruxellesu dali jedan pregled s osvrtom na naš identitet, povijest, na stoljeća ukorijenjenosti Hrvatske u europsko tkivo i mislim da su to dvojica govornika uspjeli", rekao je Plenković.

Božidar Petrač je u svom izlaganju na francuskom jeziku dao pregled hrvatske književnosti od Baščanske ploče do današnjih dana. "Nastojao sam pokazati da je hrvatska književnost rasla i razvijala se u dosluhu s onim što se oko nje događalo. Treba kazati da su korijeni hrvatske književnosti i kulture čvrsto isprepleteni s korijenima europskih književnosti i kulture, tu nema nikakve dvojbe", rekao je Patreč, dodajući da je knjižnici Europskog parlamenta darovao nekoliko knjiga, prijevoda na francuski i engleski. Među tim knjigama su Marulićeva Judita prevedena na francuski, Dragutin Tadijanović preveden na francuski, Nikola Šop na engleskom, Ivan Aralica na engleskom, Slobodan Novak i drugi.

Ante Stamać je na engleskom jeziku govorio o četiri superstrata kojim je obogaćena hrvatska kultura: mediteranskom, srednjoeuropskom, pananskom i balkanskom.

"Svaka kultura, pa tako i hrvatska, ima svoj supstrat, svoji prirodni razvitak, koji je najčešće jezik. Ali, kulture koje žive samo od svog supstrata osuđene su na umiranje. Hrvatska je jedna od kultura u Europi, a ima ih mnogo, koja se okoristila svojim superstratima, taložinama iz drugih susjednih kultura", rekao je Stamać

Na predavanju je bilo 70-tak sudionika, a skup je pozdravila i predsjednica Odbora za kulturu Europskog parlamenta Doris Pack te direktor knjižnice Alfredo de Feo.

(Hina) xsv ydam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙